Primăria Ploieşti a anunţat, miercuri, că operatorul de salubritate Rosal a fost amendat cu suma de 22.500 de lei după ce angajaţii societăţii au intrat în grevă şi au refuzat timp de mai multe zile să ridice deşeurile de pe străzi.
‘Operatorul SC Rosal Grup SA a primit deja 9 amenzi, în cuantum de 2.500 lei fiecare, pentru aceste zile în care nu şi-a desfăşurat activitatea, conform prevederilor contractuale. De la începutul acestui an, municipalitatea ploieşteană a acordat acestui operator 27 de amenzi, în valoare de 67.500 lei pentru serviciile de Curăţenie Căi Publice şi alte 25 de amenzi, la capitolul gunoi menajer, în valoare de 62.500 lei. Vă asigur că operatorul SC Rosal Grup SA va fi sancţionat în continuare, dacă nu respectă graficul de curăţenie în oraşul nostru’, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, primarul Andrei Volosevici.
Totodată, edilul a solicitat operatorului de salubritate ca, până sâmbătă, activitatea pe care o desfăşoară să revină la normal.
‘Am fost informat că, la nivelul SC Rosal Grup S.A. s-au clarificat aspectele financiare care ţin de salarizarea angajaţilor. Astfel, solicit operatorului respectiv să îşi respecte obligaţiile contractuale, într-un mod responsabil şi coerent, şi să asigure ploieştenilor servicii de salubritate eficiente şi corespunzătoare cerinţelor unui municipiu, reşedinţă de judeţ. Rămânem deschişi la un dialog constructiv, axat pe binele şi dezvoltarea comunităţii noastre locale. Serviciile publice reprezintă o componentă importantă în administraţia publică locală şi sunt atent la activitatea desfăşurată de operatorii publici locali, în baza programelor stabilite de comun acord’, a mai spus Volosevici.
Angajaţii operatorului de salubritate Rosal, care prestează servicii în cea mai mare parte a localităţilor din judeţul Prahova, au intrat în grevă şi au refuzat să iasă pe teren pentru a ridica deşeurile, ei fiind nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit drepturile salariale.
Directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ‘Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova’, Cristian Ganea, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că Rosal are contracte în 84 dintre cele 104 localităţi ale judeţului, inclusiv în municipiul Ploieşti.
Surse locale au precizat că în cea mai mare parte a acestor localităţi angajaţii companiei au refuzat timp de două zile să ridice deşeurile, aceştia reclamând faptul că nu şi-au mai primit salariile din luna ianuarie.
Primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, a informat, luni, că municipalitatea nu are restanţe la plata facturilor către operatorul de salubritate şi că, dacă situaţia va persista, atunci a dispune sancţiuni, conform prevederilor contractuale.
În ultimii ani, operatorul de salubritate s-a confruntat cu mai multe greve ale angajaţilor care nu şi-au primit salariile la timp. În acest interval, la nivelul municipiului Ploieşti au existat numeroase plângeri şi sesizări de la cetăţeni cu privire la derularea serviciului, oraşul fiind supranumit în acea perioadă ‘oraşul gunoaielor’.
Actualul primar, Andrei Volosevici, a demarat, imediat după instalarea sa în funcţie în octombrie 2020, un amplu program de curăţenie care a vizat ridicarea gunoaielor din cartierele oraşului.
Luna trecută, procurorii anticorupţie au solicitat Primăriei Ploieşti transmiterea mai multor documente referitoare la derularea contractului de salubritate în perioada 2017-2020. Cererea procurorilor anticorupţie a vizat transmiterea unor copii atât după contractul cu operatorul de salubritate, cât şi după facturile emise pentru prestarea acestui serviciu între anii 2017-2020.