Patru hoţi care acţionau ‘conspirat’ şi premeditat au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, gruparea reuşind să sustragă suma de 400.000 de lei din casa unui om de afaceri din Breaza.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, dosarul care îi vizează pe cei patru, având ca obiect ‘furtul calificat’, a fost înregistrat joi pe rolul Judecătoriei Ploieşti.
La data de 7 ianuarie, PCA Ploieşti anunţa că patru persoane au fost reţinute într-un dosar de furt calificat, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 430.000 lei.
În această speţă au fost efectuate anterior nouă percheziţii domiciliare în municipiile Ploieşti, Câmpina şi în Bucureşti, precum şi în localităţile Poiana Câmpina şi Buşteni, cinci mandate de aducere fiind puse în executare.
‘Patru persoane sunt acuzate de furt calificat şi punerea în circulaţie sau conducere a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, anchetatorii stabilind că, în perioada iunie-octombrie 2021, inculpaţii au comis mai multe furturi din locuinţe, dar şi din autoturisme de pe raza judeţului Prahova, valoarea prejudiciului fiind de circa 430.000 lei’, preciza PCA Ploieşti.
Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că modul de operare al inculpaţilor era unul ‘deosebit’, ei fiind extrem de precauţi şi acţionând la pont, după efectuarea unor filaje timp îndelungat asupra persoanelor vătămate, faptele fiind premeditate.
În perioada iunie-octombrie 2021, cei patru ar fi comis trei furturi, în urma uneia dintre aceste operaţiuni fiind sustrasă suma de 400.000 lei din casa unui om de afaceri din Breaza, au mai arătat sursele citate.
Conform documentelor de la dosar, membrii grupării au acţionat de fiecare dată în mod conspirat, fără a utiliza şi a deţine asupra lor terminalele mobile în perioada desfăşurării activităţii infracţionale.
De asemenea, în activitatea lor infracţională utilizau autoturisme care nu le aparţin sau care nu sunt folosite frecvent de către membrii grupării, astfel încât identificarea lor să fie îngreunată.
‘Astfel, în acest scop, deşi deţineau autoturisme personale, membrii grupării utilizau, de regulă, cu ocazia săvârşirii faptelor autoturisme care erau greu de identificat, pe care, pentru a se asigura şi mai mult de îngreunarea identificării şi depistării acestora, montau alte plăcuţe de înmatriculare, chiar sustrase anterior de pe alte autoturisme. De asemenea, modul de concepere a activităţii infracţionale avea la bază activităţi de pregătire şi premeditare a faptelor, inculpaţii acţionând abia după ce obţineau suficiente informaţii despre persoanele vizate şi locul unde urmau să acţioneze, procurându-şi instrumente pe care urmau să le folosească în activitatea infracţională în funcţie de natura şi specificul faptei pe care o aveau în vizor’, arată anchetatorii.
Unul dintre inculpaţi este recidivist, doi au antecedente penale, iar cel de-al patrulea nu are antecedente penale, au precizat sursele judiciare citate.