Jumătate dintre unităţile sanitare cu paturi din judeţul Prahova funcţionează fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, arată datele făcute publice, marţi, de Inspectoratul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Potrivit sursei citate, din cele 44 de obiective care se află în evidenţele instituţiei, 21 funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, deşi deţinerea acestui document este obligatorie.
În ultimele 12 luni, ISU a desfăşurat 57 de controale, dintre care 18 inopinate la unităţile sanitare cu paturi, în urma acestora fiind aplicate amenzi de 200.000 de lei.
‘Numărul total de deficienţe constatate a fost de 439, dintre care 128 au fost soluţionate pe timpul verificărilor. Urmare a acestor probleme descoperite de către inspectori pe timpul controalelor, în funcţie de gravitatea lor şi de principiul gradualităţii, s-au aplicat 42 de amenzi contravenţionale în cuantum de 200.000 de lei şi 397 de avertismente’, precizează sursa citată.
ISU menţionează că principalele deficienţe identificate de inspectori vizează nesolicitarea avizelor prevăzute de legea privind apărarea împotriva incendiilor, exploatarea instalaţiilor, echipamentelor şi aparatelor electrice în condiţii care generează suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor, folosirea mijloacelor de iluminat electric în locuri care prezintă pericol de incendiu sau explozie, lipsa planificării unor controale interne sau neexecutarea de controale interne periodice în scopul depistării şi cunoaşterii unor stări de pericol care pot favoriza producerea incendiilor, nemontarea, deteriorarea sau neasigurarea vizibilităţii indicatoarelor de securitate la incendiu şi neverificarea instalaţiilor de hidranţi exteriori/interiori.
‘Avizul/autorizaţia de securitate la incendiu trebuie obţinute atât pentru construcţii existente, atunci când se schimbă funcţiunile unui spaţiu şi/sau se execută lucrări de modificare, cât şi pentru construcţii noi. Pentru unităţile sanitare, această obligaţie a fost instituită începând cu anul 1992 şi subzistă până la acest moment. Construcţiile existente intră în procesul de avizare/autorizare doar în condiţiile în care asupra lor se execută lucrări de modificare şi/sau schimbare a destinaţiei. Principala problemă a fondului construit existent este generată de exploatarea, chiar de zeci de ani pentru unele categorii de construcţii, fără intervenţii de reabilitare a instalaţiilor utilitare existente sau lucrări de modificare care să vizeze îmbunătăţirea tuturor cerinţelor de calitate faţă de momentul edificării lor’, mai explică ISU Prahova. AGERPRES / (AS – autor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frăţilă)