Consiliul Local (CL) Ploieşti a aprobat, vineri, trecerea Parcului Municipal Ploieşti Vest în patrimoniul Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, după dezbateri intense care au durat circa o oră, şedinţa fiind temporar suspendată din cauza unui scandal.
Proiectul privind trecerea celui mai mare parc al Ploieştiului din patrimoniul municipiului în cel al judeţului, care a generat numeroase discuţii în spaţiul public şi divergenţe între iniţiatori şi primarul Andrei Volosevici, a fost pus în transparenţă decizională la începutul acestui an, fiind dezbătut intens şi în cadrul şedinţei extraordinare a CL Ploieşti care a avut loc vineri după-amiază.
Astfel, deputatul neafiliat de Prahova Mihai Poliţeanu, care a avut repetate luări de poziţie în spaţiul public împotriva acestui proiect, a solicitat să ia cuvântul în timpul discuţiilor, însă aleşii au votat, la iniţiativa preşedintelui de şedinţă, ca parlamentarul să se poată adresa CL la finalul şedinţei.
Nemulţumit de această decizie, el a susţinut că, în calitate de deputat, are dreptul, potrivit legii, să participe la şedinţă şi să ia cuvântul, însă consilierul PNL Simona Popescu i-a explicat că în cadrul şedinţelor extraordinare invitaţii nu se pot adresa CL, conform regulamentului. Totuşi, datorită faptului că aleşii municipali ‘onorează’ statutul de deputat, li poate adresa la sfârşitul şedinţei, a spus consilierul liberal.
În continuare, Mihai Poliţeanu a intervenit fără a i se da cuvântul, spunând că deţine documente oficiale de la Compania Naţională de Investiţii (CNI) care demonstrează că nu ar fi fost trimisă de CJ ‘nici măcar o cerere de finanţare’ pentru investiţiile despre care susţine că intenţionează să le realizeze în Parcul Municipal Vest, iar ceea ce apare scris în referatul de aprobare aferent proiectului supus votului CL este ‘un fals grosolan’.
Poliţeanu a intrat în conflict verbal cu aleşii locali, iar preşedintele de şedinţă a suspendat temporar lucrările.
Secretarul primăriei a precizat, după reluarea discuţiilor, că nu a avizat de legalitate acest proiect şi nu va contrasemna această hotărâre, spunând că, din punctul său de vedere, ‘nu este în regulă acest proiect’ şi ar putea fi găsite alte soluţii.
În iunie 2022, Consiliul Judeţean a aprobat o hotărâre privind solicitarea trecerii unor imobile din domeniul public al municipiului Ploieşti în domeniul public al judeţului Prahova, hotărârea făcând referire la Parcul Municipal Ploieşti Vest.
Conform documentelor aferente hotărârii, solicitarea este motivată prin faptul că instituţia administrativă a judeţului a depus solicitări de finanţare la CNI în vederea realizării unor investiţii de interes judeţean, precum bazin de înot olimpic, patinoar şi un complex sportiv.
‘Având în vedere faptul că pe teritoriul administrativ al municipiului Ploieşti la ieşire la DJ 129, în imediata vecinătate centurii ocolitoare de vest a oraşului (DN 1), municipiul Ploieşti deţine în proprietate publică mai multe loturi de teren, respectiv teren intravilan cu număr cadastral 128388, situat în municipiul Ploieşti, strada Mărăşeşti nr. 285A, în suprafaţă de 157.552 mp, precum şi teren intravilan cu număr cadastral 129944, situat în municipiul Ploieşti, strada Mărăşeşti nr. 285B, în suprafaţă de 529.654 mp, consider oportună solicitarea trecerii acestor imobile din domeniul public al municipiului Ploieşti în domeniul public al judeţului Prahova în vederea utilizării lor în interes public judeţean’, arată sursa citată.
Ca urmare a hotărârii aprobate de CJ, un proiect privind transmiterea din domeniul public al municipiului Ploieşti în domeniul public al judeţului Prahova a fost iniţiat de mai mulţi consilieri locali, majoritatea de la PNL, dar şi aleşi de la alte partide (USR, Pro România), fiind pus de mai multe ori pe ordinea de zi a unor şedinţe de CL, însă proiectul nu a ajuns în faza de vot din diverse motive, între care avize negative de la direcţiile de specialitate.
De fiecare dată, primarul Andrei Volosevici a făcut apel către CL pentru ca respectivul obiectiv să nu fie trecut la CJ, consilierii explicând, la rândul lor, că trecerea se va face temporar, pentru ca din partea Consiliului Judeţean să poată fi făcute acolo o serie de investiţii, iar la finalizarea lor, parcul va reveni în patrimoniul oraşului.
În luna ianuarie, acest proiect a fost pus în dezbatere publică.
Conform proiectului, dacă într-o perioadă de doi ani de la semnarea protocolului de predare-primire nu este începută nicio procedură investiţională, atunci municipiul Ploieşti are dreptul de a revoca hotărârea în cauză.
În caz contrar, dacă investiţiile vor fi realizate, atunci acestea, împreună cu întregul teren, revin în patrimoniul Ploieştiului, la cererea Consiliului Local.
Parcul Municipal Ploieşti Vest, o investiţie de aproximativ 16 milioane de euro realizată la marginea oraşului Ploieşti, a fost inaugurat în mai 2016.
Parcul, care se întinde pe o suprafaţă de peste 50 de hectare, a fost realizat în cadrul unui proiect cu fonduri europene la care au fost înregistrate întârzieri, fiind inaugurat la aproape cinci ani de la momentul semnării contractului de finanţare. AGERPRES / (AS – autor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frăţilă)