Patru persoane au fost reţinute, iar alte trei au fost puse sub control judiciar de procurorii DIICOT Ploieşti într-un dosar privind săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, şapte persoane fiind prejudiciate prin pagini web false care în aparenţă creau convingerea că provin de la unităţile bancare.
Potrivit unor comunicate transmise, joi, de DIICOT şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, în acest dosar au fost efectuate 9 percheziţii domiciliare în judeţele Prahova şi Constanţa, cauza vizând comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrităţii datelor informatice şi spălarea banilor.
‘În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2021, a fost constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, care, în perioada septembrie – noiembrie 2021, a prejudiciat şapte persoane vătămate cu suma totală de 35.110 lei. Astfel, prin intermediul unor solicitări de actualizare a datelor şi transmiterea de pagini web false (phishing), care în aparenţă creau convingerea că provin de la unităţile bancare emitente, erau obţinute în mod fraudulos datelor aferente cardurilor bancare. Odată colectate aceste date, membrii grupului infracţional organizat, prin accesarea aplicaţiilor informatice ale băncilor şi introducerea fără drept a datelor menţionate, recurgeau la debitarea conturilor bancare ale persoanelor vătămate, efectuând transferuri succesive în conturi controlate de aceştia în scopul disimulării provenienţei ilicite, dar şi în scopul împiedicării sau îngreunării identificării lor’, arată anchetatorii.
În situaţia în care constatau că anumite conturi bancare dispuneau de măsuri suplimentare de securitate, pentru eludarea acestora, membrii grupului infracţional organizat asociau datelor din aplicaţiile informatice ale băncilor un număr de telefon asupra căruia aveau control în vederea recepţionării codurilor de securitate, necesare autorizării tranzacţiilor, alterând astfel datele informatice preexistente prin intermediul cărora se realiza autorizarea tranzacţiilor de către titularul contului, precizează sursele citate.
Procurorii au dispus reţinerea a 4 inculpaţi şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de alţi 3 inculpaţi.
În cursul zilei de joi a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv faţă de 4 inculpaţi.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul BCCO Ploieşti şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova şi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă ‘Tomis’ Constanţa.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. AGERPRES / (AS – autor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frăţilă)