Peste 200 de sindicalişti din Educaţie au protestat, joi, în centrul municipiului Ploieşti faţă de nivelul scăzut de salarizare, ei cerând, de asemenea, alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu.
Manifestaţii au afişat mesaje precum ‘Afară, afară politica din şcoală!’, ‘Noi muncim, voi ne furaţi’, ‘Şcoli curate şi dotare, ca să putem face carte!’, ‘Cu salar de secretară, mai bine-aş pleca din ţară’, ‘Vă rugăm să respectaţi munca celor devotaţi’, ‘Fără educaţie, moare orice naţie’, dar şi un banner de mari dimensiuni cu un mesaj prin care cer alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie.
‘Învăţământul are nevoie şi de personalul auxiliar, adică secretar, contabil, administrator, IT-işti şi aşa mai departe, dar şi de cea mai oropsită categorie de personal din învăţământ, adică, personalul nedidactic – femeile de serviciu, mecanici, portari, fochişi, şoferi. Cum credeţi că se poate trăi în România de azi, la preţurile de azi, cu un salariu de cel mult 2.000 de lei? Oamenii aceştia sunt şi cei mai expuşi la îmbolnăviri’, a spus preşedintele Sindicatului ‘Şcoala Prahovei’, Ion Duţă.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ au anunţat anterior, într-un comunicat comun, organizarea unor acţiuni de pichetare a prefecturilor judeţene, acuzând dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ.
‘Dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ conduce la producerea unui dezechilibru social şi îi împinge pe colegii noştri la imposibilitatea asigurării unui trai decent. Suntem astfel determinaţi să mergem mai departe cu planul acţiunilor sindicale, până la rezolvarea tuturor problemelor cu care salariaţii din educaţie se confruntă. Considerăm că motivarea resursei umane din învăţământ reprezintă una dintre condiţiile esenţiale pentru a avea un sistem de educaţie performant în România’, susţin reprezentanţii organizaţiilor sindicale.
Sindicaliştii din Educaţie cer de urgenţă Guvernului României să găsească soluţii în unele situaţii, respectiv la rezolvarea problemei aplicării integrale a dispoziţiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât toţi salariaţii din sistemul educaţional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022.
Totodată, sindicaliştii mai solicită identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar şi adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998.
Pe lista de revendicări se află şi aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.