Municipiul Ploieşti riscă să intre în procedură de infringement în condiţiile în care staţia de epurare nouă, care trebuia finalizată la sfârşitul anului 2015, nu a fost realizată nici până la acest moment, iar apele uzate sunt epurate cu o staţie veche, construită în perioada 1965-1970, depăşită din punct de vedere fizic şi moral.
Conform datelor transmise AGERPRES de Regia Autonomă de Servicii Publice (RASP) Ploieşti, termenul pentru finalizarea noii staţii de epurare a fost 31 decembrie 2015, însă investiţia nu este finalizată nici la acest moment, din cauza unor litigii dintre constructor şi municipalitate.
În aceste condiţii, apele uzate sunt epurate cu staţia veche, construită în perioada 1965-1970 şi dotată doar cu o treaptă mecanică, care nu poate epura conform prevederilor legale.
‘Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa a emis RASP Ploieşti o autorizaţie de gospodărire a apelor uzate epurate şi descărcate în emisar- pârâul Dâmbu, fapt ce a condus la obligarea RASP Ploieşti la plata lunară de penalităţi pentru neîncadrarea în valorile maxime admise ale valorilor indicatorilor pentru perioada 2016-2019, staţia de epurare existentă fiind dotată doar cu o treaptă mecanică, construită în perioada 1965-1970 şi nu poate epura conform prevederilor NTPA 001. În perioada 2016-2019, RASP Ploieşti a primit 41 de amenzi pentru neîncadrare în normele legale impuse, în valoare de 3.276.316, de la ABA Buzău-Ialomiţa’, arată sursa citată.
Ulterior, în baza legii, RASP Ploieşti a obţinut o autorizaţie de gospodărire a apelor modificatoare cu valori maxime ale indicatorilor apei uzate modificate, valabilă până în 30 iunie 2023.
Autorizaţia este însoţită de un program de măsuri care prevede termene pentru finalizarea lucrărilor la noua staţie de epurare, însă termenele cuprinse în program nu au fost respectate ‘din motive obiective’.
‘Din cauza nerealizării în totalitate a programului de măsuri stabilit de UAT a municipiului Ploieşti, începând cu data de 30 iunie RASP Ploieşti va fi sancţionată de ABA Buzău-Ialomiţa lunar. (…) Faţă de această situaţie în care valorile din NTPA 001 nu pot fi îndeplinite decât de către o staţie modernă cu treaptă terţială (mecanică, biologică şi chimică), RASP Ploieşti, ca titular al autorizaţiei de gospodărire a apelor uzate, i se vor calcula penalităţi lunare’, mai precizează RASP.
Astfel, din cauza nerealizării noii staţii de epurare, municipiul Ploieşti riscă să intre în procedură de infringement.
‘În concluzie, nerealizarea obiectivului de investiţii ‘Modernizarea sistemului de colectare şi epurare a apelor uzate din Municipiul Ploieşti’ conduce la aplicarea condiţiilor de infringement de către Comisia Europeană asupra UAT a municipiului Ploieşti, estimate în conformitate cu decizia CE din data de 13.09.2019 (…) şi simultan la calcularea lunară a penalităţilor/sancţiunilor de către ABA Buzău-Ialomiţa pentru neîncadrarea în limitele admise a valorilor indicatorilor apei uzate epurate descărcate în emisarul natural- pârâul Dâmbu, din cauza uzării morale şi fizice a staţiei de epurare ape uzate existente’, arată sursa citată.
RASP Ploieşti precizează că, după mulţi ani de la sistarea lucrărilor la noua staţie de epurare, a fost realizată o expertiză tehnică, iar constructorul a înţeles să renunţe la unele pretenţii financiare pe care le avea faţă de municipiul Ploieşti, urmând ca instanţa să se pronunţe în litigiul dintre cele două părţi prin care municipalitatea cere constructorului să finalizeze lucrările în cauză.
Lucrările pentru realizarea noii staţii au fost demarate în 2008, cu finanţare în proporţie de 75% de la Ministerul Mediului, şi oprite în 2013 din cauza întreruperii bugetării.
Până la acel moment, constructorii au realizat lucrarea în proporţie de circa 80%.