AcasăStiri generalePrahova: Primăria Ploieşti, sancţionată cu avertisment după acţiunea de voluntariat pentru curăţarea...

Prahova: Primăria Ploieşti, sancţionată cu avertisment după acţiunea de voluntariat pentru curăţarea străzilor de deşeuri

Primăria Ploieşti a fost sancţionată cu avertisment, conform legii privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în urma acţiunii de voluntariat organizată în noaptea de marţi spre miercuri, în contextul grevei angajaţilor Rosal.

‘Cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public privind activitatea de voluntariat organizată de administraţia publică locală Ploieşti, la data de 28 aprilie, vă comunicăm faptul că le-a fost fost pus în vedere organizatorilor faptul că aceste activităţi trebuie să se realizeze în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Poliţiştii au aplicat organizatorului o sancţiune contravenţională conform Legii nr. 55/2020. De asemenea, atragem atenţia cetăţenilor cu privire la faptul că angrenarea în astfel de activităţi trebuie să aibă la bază cadrul legal în contextul stării de alertă’, a transmis Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.

Conform sursei citate, sancţiunea constă în aplicarea unui avertisment.

Peste 200 de voluntari – cetăţeni ai municipiului Ploieşti, salariaţi din cadrul administraţiei publice locale, dar şi o parte dintre consilierii locali şi angajaţii operatorului local de salubritate – au participat, în noaptea de marţi spre miercuri, la o acţiune de strângere a gunoaielor de pe domeniul public, respectiv pe arterele de circulaţie din oraş, staţiile destinate transportului public urban şi în spaţiile verzi.

Acţiunea organizată de Primăria Ploieşti în contextul grevei angajaţilor operatorului de salubritate s-a desfăşurat în intervalul orar 04,00 – 08,00, iar în această perioadă s-au strâns zeci de kilograme de deşeuri abandonate pe domeniul public, dar şi gunoaiele depozitate în coşurile stradale. Totodată, s-a asigurat încărcarea acestora în autocamionete şi tractoare şi transportarea lor spre rampa de gunoi.

Operatorul de salubritate Rosal, care are contracte în 84 dintre cele 104 localităţi ale judeţului Prahova, inclusiv municipiul Ploieşti, se confruntă, din nou, cu o grevă a angajaţilor care, de mai multe zile, refuză să iasă pe teren pentru a ridica deşeurile din cauza faptului că nu şi-au primit drepturile salariale la timp.

În acest context, primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, a anunţat, marţi, că ia în calcul organizarea unui referendum pentru ieşirea municipiului din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ‘Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor – Prahova’ (ADI Deşeuri Prahova).

De asemenea, Volosevici a demisionat din calitatea de membru al Consiliului Director al ADI Deşeuri şi a sesizat Poliţia Ploieşti, solicitând verificarea evenimentelor din noaptea de luni spre marţi, când pe raza oraşului, în special în zona centrală, au avut loc acţiuni organizate de împrăştiere a gunoiului pe domeniul public.

Adrese similare cu privire la problema deşeurilor din municipiu, situaţie gestionată de ADI Deşeuri Prahova, au fost transmise de primarul Andrei Volosevici şi în atenţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova şi Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova.

‘Modul în care sunt gestionate deşeurile, la nivelul municipiului Ploieşti, nu mai poate continua aşa. Iau în calcul inclusiv propunerea, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Ploieşti, de organizare în oraşul nostru a unui referendum pentru ieşirea din ADI Deşeuri Prahova. În cadrul acestei structuri judeţene, municipiul Ploieşti are un singur vot din 36 valide şi, astfel, nu putem schimba nicio decizie care se ia cu privire la managementul deşeurilor în oraşul nostru. Ieşirea municipiului nostru din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ‘Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor – Prahova’ este o decizie care trebuie analizată în principal din perspectiva ploieştenilor al căror confort urban este afectat. Trebuie să vedem cum gestionăm această problemă, în contextul pandemic actual. Trebuie să stabilim o strategie în vederea soluţionării acestei situaţii şi să analizăm şi cum putem acoperi complicaţiile financiare cu care ne vom confrunta în momentul în care vom decide să ne retragem din ADI Deşeuri Prahova’, a declarat Volosevici, conform unui comunicat de presă.

El a arătat că 40% din gunoiul din Prahova este ridicat din Ploieşti, iar problemele cele mai mari de colectare a deşeurilor sunt legate de municipiul reşedinţă, astfel că, în aceste condiţii, rolul şi votul Ploieştiului în ADI Deşeuri trebuie rediscutate prin statut.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks