Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a cerut, miercuri, sprijinul financiar al Guvernului pentru asigurarea livrărilor de gaze naturale necesare în activitatea de furnizare a agentului termic în sistem centralizat, în condiţiile în care aceasta a fost preluată de câteva luni de o societate a Consiliului Local.
Conform unui comunicat de presă transmis de Primăria Ploieşti, Andrei Volosevici s-a deplasat la Secretariatul General al Guvernului pentru a solicita acordarea unui sprijin financiar destinat asigurării stocurilor de gaze necesare bunei funcţionări a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET).
‘La Palatul Victoria, primarul Andrei Liviu Volosevici a purtat discuţii direct cu Secretarul general adjunct al Guvernului, domnul Adrian Ţuţuianu, care a luat cunoştinţă despre această situaţie stringentă cu care se confruntă, în prezent, municipiul Ploieşti. Reprezentantul Executivului României şi-a exprimat deschiderea în vederea soluţionării, cât mai rapid, a problemei legate de funcţionarea, în parametri optimi, a sistemului ploieştean de termoficare’, menţionează sursa citată.
De asemenea, primarul şi prefectul de Prahova, Virgiliu-Daniel Nanu, s-au întâlnit cu directorul general al Institutului de Studii şi Proiectări Energetice S.A, prof dr ing Ioan Dan Gheorghiu, în vederea identificării unor soluţii aplicate, pe termen scurt şi lung, pentru eficientizarea tehnologică a instalaţiilor SACET.
‘În cadrul reuniunii, dialogul s-a concretizat pe implementarea unor soluţii tehnice viabile şi inteligente, în vederea optimizării activităţii de producere, distribuţie şi alimentare cu energie termică a sistemului urban centralizat de termoficare al municipiului nostru. Primarul Andrei Liviu Volosevici a prezentat situaţia actuală cu care se confruntă municipalitatea ploieşteană, în contextul gestionării acestui serviciu public preluat recent de la Consiliul Judeţean Prahova, ca urmare a situaţiei de criză în care se afla municipiul Ploieşti şi, cu acest prilej, a solicitat reprezentantului Institutului de Studii şi Proiectări Energetice S.A consiliere de specialitate în vederea soluţionării deficienţelor actuale ale instalaţiilor SACET, care prezintă un grad de uzură ridicat’, se mai arată în comunicatul primăriei.
La data de 1 august a anului trecut, fostul operator de termoficare, care era o firmă privată, a sistat furnizarea apei calde în Ploieşti invocând necesitatea unor reparaţii urgente la cazanul de apă fierbinte (CAF) 2 din cadrul CET Brazi.
La scurt timp, contractul cu acest operator a fost reziliat, însă criza apei calde s-a întins pe o perioadă de trei luni.
Între timp, Consiliul Judeţean Prahova, care deţinea CET Brazi, a transferat instalaţiile către municipiul Ploieşti, la solicitarea autorităţii locale, iar serviciul de furnizare a agentului termic în sistem centralizat a fost delegat către o societate recent înfiinţată a Consiliului Local, numită Termo Ploieşti.
În ultimele luni, cei peste 130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat au fost afectaţi în mai multe rânduri de sincope în furnizarea agentului termic din cauza unor avarii importante care au afectat CAF 2.
În plus, de mai multe ori agentul termic a fost livrat la parametri reduşi din cauza lipsei unor cantităţi suficiente de gaze.
În ultimele luni, Primăria Ploieşti a alocat în total 10 milioane de euro pentru funcţionarea serviciului de termoficare, potrivit unor declaraţii recente ale primarului Andrei Volosevici. AGERPRES / (AS – autor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frăţilă)