Primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, a sesizat Poliţia în scandalul gunoaielor şi ia în calcul organizarea unui referendum pentru ieşirea municipiului din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ‘Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor – Prahova’ (ADI Deşeuri Prahova).
Potrivit unui comunicat al Primăriei, Volosevici a demisionat din calitatea de membru al Consiliului Director al ADI Deşeuri şi a sesizat Poliţia Ploieşti, solicitând verificarea evenimentelor din noaptea de luni spre marţi, când pe raza oraşului, în special în zona centrală, au avut loc acţiuni organizate de împrăştiere a gunoiului pe domeniul public.
Conform textului unei adrese de pe pagina de Facebook a edilului, deşeurile au fost împrăştiate în special în zona centrală şi pe calea de rulare a tramvaielor în cadrul unor acţiuni de vandalism ‘cu caracter organizat’, în contextul în care, luni, mai mulţi angajaţi ai SC Rosal au protestat în faţa sediului primăriei, iar din discuţiile purtate de aceştia cu viceprimarii oraşului a reieşit că vor recurge şi la astfel de fapte.
Adrese similare cu privire la problema deşeurilor din municipiu, situaţie gestionată de ADI Deşeuri Prahova, au fost transmise de primarul Andrei Volosevici şi în atenţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova şi Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova.
‘Modul în care sunt gestionate deşeurile, la nivelul municipiului Ploieşti, nu mai poate continua aşa. Iau în calcul inclusiv propunerea, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Ploieşti, de organizare în oraşul nostru a unui referendum pentru ieşirea din ADI Deşeuri Prahova. În cadrul acestei structuri judeţene, municipiul Ploieşti are un singur vot din 36 valide şi, astfel, nu putem schimba nicio decizie care se ia cu privire la managementul deşeurilor în oraşul nostru. Ieşirea municipiului nostru din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ‘Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor – Prahova’ este o decizie care trebuie analizată în principal din perspectiva ploieştenilor al căror confort urban este afectat. Trebuie să vedem cum gestionăm această problemă, în contextul pandemic actual. Trebuie să stabilim o strategie în vederea soluţionării acestei situaţii şi să analizăm şi cum putem acoperi complicaţiile financiare cu care ne vom confrunta în momentul în care vom decide să ne retragem din ADI Deşeuri Prahova’, a declarat Volosevici.
El a arătat că 40% din gunoiul din Prahova este ridicat din Ploieşti, iar problemele cele mai mari de colectare a deşeurilor sunt legate de municipiul Ploieşti, astfel că în aceste condiţii rolul şi votul Ploieştiului în ADI Deşeuri trebuie rediscutat prin statut.
‘Am dialogat pe această temă, în repetate rânduri, cu toţi factorii locali şi judeţeni implicaţi. Aştept cu interes să văd o strategie pe care ADI Deşeuri Prahova să o pună în practică şi care să implice măsuri rapide şi concrete, în beneficiul cetăţenilor, prin remedierea problemelor actuale cu care ne confruntăm la nivelul platformele gospodăreşti pentru deşeuri menajere şi ale modulelor destinate colectării selective de deşeuri, situaţii care sunt gestionate, exclusiv, de ADI Deşeuri Prahova’, a mai spus edilul.
ADI Deşeuri Prahova este o structură judeţeană al cărei obiectiv principal declarat îl reprezintă introducerea unui sistem modern de gestionare a deşeurilor, dimensionat cerinţelor judeţului Prahova, prin intermediul căruia toate exigenţele naţionale şi europene vor fi îndeplinite.
La nivelul Ploieştiului, ADI Deşeuri Prahova este responsabilă pentru gestionarea şi monitorizarea situaţiei deşeurilor din oraş, respectiv de problemele privind platformele gospodăreşti şi ale modulelor destinate colectării selective de deşeuri, menţionează primăria în comunicat.
Operatorul de salubritate Rosal, care are contracte în 84 dintre cele 104 localităţi ale judeţului Prahova, inclusiv municipiul Ploieşti, se confruntă, din nou, cu o grevă a angajaţilor care, de mai multe zile, refuză să iasă pe teren pentru a ridica deşeurile din cauza faptului că nu şi-au primit drepturile salariale la timp.
De altfel, în ultimii ani, operatorul de salubritate s-a confruntat cu mai multe greve ale angajaţilor care nu şi-au primit salariile la timp. În acest interval, la nivelul municipiului Ploieşti au existat numeroase plângeri şi sesizări de la cetăţeni cu privire la derularea serviciului, oraşul fiind supranumit în acea perioadă ‘oraşul gunoaielor’.
Directorul adjunct al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ‘Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova’, Geanina Bădicu, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că operatorul va fi penalizat cu suma de 10.000 de lei pentru nerespectarea notificării de remediere a situaţiei în termen de 24 de ore.
De asemenea, situaţia va fi adusă la cunoştinţa Gărzii de Mediu Prahova, a Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi a Prefecturii, urmând a fi dispuse măsuri legale, a precizat sursa citată.