Acasă93Prahova: Protest al Agent Green faţă de exploatările forestiere masive din Parcul...

Prahova: Protest al Agent Green faţă de exploatările forestiere masive din Parcul Natural Bucegi

Activiştii din cadrul Asociaţiei Agent Green protestează, luni, pe Valea Cerbului din Parcul Natural Bucegi faţă de exploatările ‘masive’ din această arie protejată, ei acuzând politicile din domeniu care au permis comiterea unui ‘masacru’ în zonă.

‘Protestăm astăzi pentru că nu putem accepta proastele politici care au permis acest masacru în Bucegi, cel mai iubit şi mai vizitat munte al României. Este ruşinos ce am găsit aici. Un peisaj selenar. Ministerul Mediului trebuie să oprească jaful şi să coopereze cu ministerul responsabil de turism pentru ca zonele turistice şi de acces către destinaţii turistice să nu mai arate ca după bombardamente’, a spus coordonatorul de campanii al Agent Green, Veronica Tulpan, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a asociaţiei.

Conform sursei citate, în Valea Cerbului, care este principala cale turistică de acces către Vârful Omu şi are cvadruplă protecţie naţională şi internaţională, fiind parc natural, sit Natura 2000, Rezervaţie Naturală (Abruptul Prahovean) şi având păduri virgine cartate în inventarul PIN MATRA din anul 2004, se scot de mai multe luni de zile arbori foarte valoroşi, iar exploatarea se face în condiţii de sol îmbibat cu apă, pe drumuri de pământ adânci de peste un metru şi prin albia apelor curgătoare, lăsând în urmă şi arbori loviţi la doborârea şi tragerea celor vizaţi.

‘Pe hârtie, România stă bine la capitolul arii protejate. 23% din suprafaţa ţării este acoperită, declarativ, cu astfel de zone. În realitate, doar 1% este strict protejată. Adică mai nimic, în vreme ce paradisul devine un loc odios unde nu mai ai de ce să revii. În Bucegi au protejat strict eminamente golurile alpine şi prea puţin din păduri. Valea Cerbului şi toate văile cu trasee turistice, cu rol de protecţie a biodiversităţii, a surselor de apă, a aşezărilor omeneşti şi a infrastructurii ar trebui să devină strict protejate’, a afirmat preşedintele Agent Green, Gabriel Păun.

În context, reprezentanţii asociaţiei cer Ministerului Mediului să transforme Munţii Bucegi din Parc Natural în Parc Naţional şi să protejeze strict cel puţin 90% dintre pădurile acestei arii, inclusiv întreaga Valea Cerbului şi toate văile cu trasee turistice, iar Gărzii Forestiere îi solicită să cerceteze respectarea normelor silvice în vigoare la exploatările din Bucegi ale firmei care intervine pe Valea Cerbului.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks