Staţiunea Sinaia este prima localitate din România în care măştile de protecţie de unică folosinţă rezultate în urma pandemiei de coronavirus pot fi colectate în puncte special amenajate în mai multe zone din oraş, urmând să fie apoi valorificate energetic.
Potrivit unui comunicat emis, miercuri, de Asociaţia ‘Oraşul Meu, Culorile Mele’, după colectare, măştile sunt eliminate din mediu şi valorificate energetic în cadrul proiectului ‘Aruncă în siguranţă’, iniţiat cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Sinaia.
‘Ne bucurăm să fim primul oraş din România care se alătură acestui proiect atât de util pentru sănătatea oamenilor, cât şi pentru mediul înconjurător. Sinaia este una dintre cele mai populare staţiuni din România, ceea ce înseamnă că acum, în perioada pandemiei, este generată o cantitate uriaşă de deşeuri de plastic. Până acum, aceste măşti ajungeau la gunoi sau direct în natură, fiind o sursă majoră de poluare. Sperăm că atât turiştii, cât şi locuitorii din Sinaia să arunce în siguranţă şi în număr cât mai mare aceste măşti în locurile special amenajate din oraş’, a declarat primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, conform comunicatului menţionat.
Cutiile de colectare a măştilor sunt amplasate în 13 zone din Sinaia, precum Primăria, Muzeul Peleş, Cazinoul Sinaia, Muzeul Ştirbey, dar şi la unităţi de învăţământ, urmând ca numărul lor să fie extins pe parcursul acestui an.
În momentul de faţă, pe lângă Sinaia, colectarea măştilor de unică folosinţă este disponibilă în 147 de magazine Kaufland din 85 de oraşe din ţară.
‘Estimăm că aproximativ jumătate de milion de măşti vor putea fi colectate anul acesta în oraşul Sinaia. De altfel, de la începutul campaniei, în martie anul trecut, organizaţia noastră a reuşit să colecteze peste 1 milion de măşti, care astfel nu au mai devenit o sursă de poluare pentru mediul înconjurător şi un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor. După colectare, măştile sunt valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului’, a declarat un reprezentant al organizaţiei ‘Oraşul Meu, Culorile Mele’, Lestat Monroe.
În cadrul proiectului pot fi colectate patru tipuri de măşti: măştile de plastic de unică folosinţă, măştile FFP2, numite şi N95, măştile FFP3 şi măştile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical. AGERPRES / (AS – autor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frăţilă)