Prefectul Capitalei, Toni Greblă, îi cere primarului general, Nicuşor Dan, să întocmească un program ‘realist’ de consolidare a clădirilor cu risc seismic.
‘Avem sute de clădiri în Bucureşti care necesită urgent consolidare şi acest lucru trebuie făcut în primul rând prin grija şi după un program care să fie elaborat şi coordonat de Primăria Capitalei. (…) Solicit şi pe această cale Primăriei Capitalei, primarului general, să întocmească un program realist şi concret, să solicite sprijinul necesar acolo unde este cazul altor instituţii şi autorităţi ale statului, pentru ca să fie adoptat un astfel de program’, a declarat Toni Greblă, joi, pentru AGERPRES.
El a subliniat că programul trebuie aprobat cu maximă transparenţă, cu consultarea specialiştilor, a tuturor celor interesaţi.
‘Legislaţia în domeniu nu pare să ne încurce foarte mult, există însă o anume rezistenţă din partea unor locatari care refuză să fie relocaţi pe perioada în care consolidarea se efectuează, dar nu aceasta este problema cea mai importantă care împiedică realizarea a unor consolidări într-un ritm mai alert, ci faptul că efectiv lipseşte un adevărat program, un adevărat plan de acţiune al Primăriei Capitalei, cu identificarea mijloacelor materiale şi financiare necesare, (…) pentru ca, în următoarea perioadă, în următorii ani, să poată fi consolidate cât mai multe dintre clădirile cu risc seismic’, a afirmat prefectul Capitalei.
Potrivit acestuia, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a întocmit un plan de intervenţie după cutremur şi fiecare instituţie cu atribuţii în domeniu are mijloace şi personal în acest sens.
‘Avem un plan de acţiune care are câteva sute de pagini. Fiecare instituţie, fiecare autoritate din Municipiul Bucureşti are sarcini precise şi ştie să le realizeze post-eveniment pentru a limita întinderea pagubelor materiale, a numărului de victime, îngrijirea acestora, adăpostirea şi aşa mai departe. În ceea ce priveşte intervenţia post-eveniment lucrurile sunt precis determinate, prin aprobarea planului de acţiune. Fiecare instituţie ştie ce are de făcut, are mijloacele materiale, personalul dedicat care să realizeze o intervenţie cât mai eficient posibilă’, a explicat Toni Greblă.