Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că începând de duminică, atunci când se aplică noile măsuri de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, în marile magazine din Capitală se instituie obligativitatea respectării unei cote de 7 metri pătraţi pentru fiecare persoană iar persoanele care merg la vaccinare se pot deplasa în afara orelor în care nu este permisă circulaţia.
‘În marile magazine de tip mall se instituie obligativitatea de a respecta o cotă de 7 metri pătraţi pentru fiecare persoană. Se face precizarea că pentru vaccinare se pot depăşi orele prevăzute pentru deplasarea în afara locuinţei. (…) Magazinele respectă programul stabilit, până la 18,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, măsura urmând să fie aplicată de mâine, urmând să respecte şi încărcarea de o persoană pe 7 metri pătraţi. În pieţe regula este să folosească la jumătate capacitatea de persoane care le pot deservi. (…) Şi terasele se vor închide (n.r. la ora 18,00). De asemenea, se păstrează măsurile care erau deja în vigoare prin ultima hotărâre 15/CMBSU, ele au fost reluate şi în această hotărâre pentru a fi măsurile unitar într-un singur document şi să fie mai uşor de urmărit’, a afirmat Alina Stoica sâmbătă, după şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.
El a arătat că dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la 1.000 de locuitori se vor aplica pentru restul zilelor orele valabile pentru sfârşitul săptămânii. Astfel, ar urma să se interzică circulaţia în intervalul orar 20,00 – 5,00 şi să se reducă programul operatorilor economici până la ora 18,00 pe toată săptămâna.
‘Vom face din nou o hotărâre CMBSU pentru a pune în aplicare’, a mai spus prefectul Capitalei.
Alin Stoica a mai arătat că sunt vizate şi măsuri pentru prevenirea aglomeraţiei în mijloacele de transport în comun.
‘Pentru transportul în comun – obligativitatea ca toţi călătorii să fie informaţi despre necesitatea de a purta mască. La STB se prevede obligativitatea respectării circuitului de intrare pe uşa din faţă şi ieşirea pe uşa din spate, urmărirea în timp real a aglomeraţiei. La Metrorex, de asemenea, trebuie urmărită aglomerarea şi călătorii trebuie îndrumaţi şi informaţi în aşa fel încât să se evite aglomerarea. (…) STB va face eforturi să urmărească cu forţe proprii, adică prin oameni, dacă se aglomerează sau nu mijloacele de transport. (…) Ne-am gândit să fie mijloacele de transport cât mai puţin aglomerate şi asta rămâne la latitudinea STB să aplice marja respectivă. Dacă vom constata că sunt aglomerate, atunci vom încerca să şi normăm’, a precizat prefectul.
Noile măsuri sunt dispuse în Capitală începând de duminică, pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia sau la atingerea pragului de 7,5/1.000 de locuitori. În Bucureşti rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 la 14 zile este sâmbătă de 6,88 la 1.000 de locuitori.
Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00-5,00 în zilele de luni până joi, şi în intervalul orar 20,00-05,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Excepţiile sunt deplasările în interes profesional, pentru asistenţa medicală care nu poate fi amânată, achiziţionarea de medicamente, deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit, pentru asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau deces, în aceste cazuri fiind prevăzută obligaţia prezentării autorităţilor abilitate o declaraţie pe proprie răspundere, completată în prealabil.
Pentru participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia sărbătorii Pesah se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodariei, duminică, în intervalul orar 20,00-22,00. Pentru participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paştelui Catolic, se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în perioada 3-4 aprilie, în intervalul orar 20,00-02,00.
Programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private se poate desfăşura în intervalul 05,00 – 18,00 în zilele de vineri, sâmbăta şi duminica. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfăşurat în intervalul orar 05,00 – 21,00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1.000 locuitori. Prin excepţie de la aceste prevederi operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu. Fac excepţie şi unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii cu activitate de livrare la domiciliu şi în domeniul rutier persoanele care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de nouă locuri pe scaune.
Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi în interiorul altor spaţii publice închise care au acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de faptul că sunt construcţii cu caracter temporar sau permanent.
Potrivit hotărârii CMBSU, activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, cu excepţia deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unităţi, este interzisă.
Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum şi în spaţiile publice dacă au un tavan şi un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Prin hotărârea CMBSU se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise, în domeniul sălilor de sport/fitness. Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci. Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia desfăşurării activităţii de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri şi loz, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in. Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.
Prefectura Capitalei precizează că în ceea ce priveşte cabinetele medicale, inclusiv stomatologice, acestea nu sunt afectate de reducerea programului operatorilor economici.
De asemenea, instituţia arată că scoaterea animalelor de companie în faţa locuinţei este permisă, cât timp persoana nu se deplasează în nicio altă parte şi prezintă dovada că locuieşte în imobilul în faţa căruia se află.
‘Victimele violenţei familiale se pot deplasa la secţiile de poliţie sau la centrele de primire, ca de altfel orice persoană care este în situaţia de a fi nevoită să iasă din casă pentru a-şi proteja viaţa sau integritatea fizică, a sa sau a persoanelor pe care le are în grijă’, mai precizează Prefectura Capitalei.