Prefectul Capitalei, Toni Greblă, le-a cerut autorităţilor să aplice măsuri împotriva caniculei, potrivit unui comunicat al Prefecturii transmis, joi, AGERPRES.
‘Prefectul Toni Greblă, preşedintele Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgentă (CMBSU), a solicitat, joi, (…) membrilor CMBSU să pună în aplicare planurile de măsuri şi acţiuni specifice, având în vedere că, în perioada următoare, vremea va fi caniculară’, au informat reprezentanţii Prefecturii, precizând că în cadrul şedinţei extraordinare a CMBSU de joi s-au aprobat măsurile care vor fi implementate, la nivelul Capitalei, pentru protejarea populaţiei.
Aceştia au informat că, totodată, de joi, la nivelul Centrului Municipiului Bucureşti de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, în cadrul Secţiunii Management Operaţional – Operaţii, s-a decis constituirea unei celule pentru monitorizarea efectelor tipului de risc temperaturi extreme – risc asociat ‘caniculă’.
Activitatea acestei structuri se va desfăşura în regim permanent, 7 zile din 7, 24 ore din 24, şi va include personal al instituţiilor/autorităţilor care asigură funcţii de sprijin: personal al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov la sediul Centrului Municipiului Bucureşti de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, personal desemnat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, Primăriei Municipiului Bucureşti şi Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, la sediile proprii.
Totodată, s-a dispus ca, de vineri, autorităţile publice locale să organizeze puncte în zonele aglomerate ale fiecărui sector pentru distribuţia de apă potabilă şi să informeze Prefectura Municipiului Bucureşti şi CMBSU cu privire la punctele deschise şi cantitatea de apă disponibilă.
În ceea ce priveşte identificarea şi monitorizarea persoanelor vulnerabile, Direcţia de Sănătate Publică şi primăriile din Capitală, prin direcţiile generale de asistenţă socială, vor colabora cu organizaţii nonguvernamentale şi voluntari.
De asemenea, la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale se vor lua măsuri suplimentare de protejare a persoanelor, respectiv va fi adaptat programul de lucru şi vor fi limitate activităţile desfăşurate în aer liber.
CMBSU a mai decis informarea preventivă a populaţiei cu privire la importanţa respectării recomandărilor pe timpul perioadelor caniculare, precum şi cu privire la interdicţia utilizării focului deschis la arderea de vegetaţie uscată.
Totodată, se va asigura operativitatea tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor şi intervenţiei la accidentele pe căile rutiere sau feroviare.
Regiile de utilităţi publice trebuie să asigure continuitatea în furnizarea utilităţilor pentru populaţie şi să suplimenteze, dacă este cazul, echipele de intervenţie, astfel încât să se acţioneze operativ pentru remedierea eventualelor avarii.
Totodată, primăriile şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor dispune măsuri în vederea stropirii asfaltului, dimineaţa şi seara.
De asemenea, se vor emite, conform procedurilor, mesaje RO-ALERT în cazul avertizărilor nowcasting de cod roşu şi, în situaţiile care se impun, la cele de cod portocaliu.
Instituţiile implicate în prevenirea, diminuarea şi atenuarea efectelor negative ale caniculei, precum şi a altor fenomene meteorologice periculoase ce se pot produce în perioada de vară, pe teritoriul Municipiului Bucureşti, vor transmite zilnic, în perioadele aflate sub atenţionare de cod galben sau portocaliu, către Prefectura Capitalei, stadiul implementării măsurilor şi informaţii privind numărul persoanelor care au solicitat primul ajutor din cauza valului de căldură persistent, au mai transmis reprezentanţii Prefecturii Capitalei.