Prefectura Capitalei recomandă de medicilor de familie înregistraţi în Bucureşti să se înscrie în lista de testare a populaţiei, arătând că este necesară degrevarea de această sarcină a personalului angrenat în anchetele epidemiologice şi testare, informează un comunicat transmis, miercuri, de Instituţia Prefectului.
De asemenea, potrivit sursei citate, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti are nevoie de cel puţin încă 100 de angajaţi care să fie încadraţi prin delegare din cadrul instituţiilor, deconcentratelor şi al administraţiei publice locale.
‘Având în vedere nevoia de degrevare a personalului angrenat în anchetele epidemiologice şi testare, Instituţia Prefectului – Municipiul Bucureşti recomandă celor aproximativ 1.000 de medici de familie înregistraţi la nivelul Capitalei să se alăture celor 200 care s-au înscris în lista de testare a populaţiei’, se mai arată în comunicatul amintit.
În ceea ce priveşte centrele de evaluare a pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, în prezent 11 au avizul DSP, iar şase sunt în curs de avizare.
Directorul DSP Bucureşti, Oana Nicolescu, le-a transmis membrilor grupului de suport că, faţă de datele prezentate la şedinţa de săptămâna trecută, situaţia în Bucureşti s-a precipitat, în special în weekend-ul prelungit, când solicitările de testare la call-center-ul DSP s-au dublat şi triplat, ajungând luni la 6.000.
‘În acest context, la iniţiativa ministrului Sănătăţii, pentru scurtarea timpului de aşteptare a persoanelor care solicită testarea la domiciliu prin Serviciul Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF) şi pentru a se asigura accesul rapid la serviciile medicale pentru pacienţii COVID-19, s-a hotărât ca activitatea de prelevare a probelor pentru testare prin intermediul DSP Bucureşti să se realizeze în puncte de recoltare din unităţi sanitare, la nivelul Capitalei, începând de din 23 ianuarie’, precizează comunicatul Instituţiei Prefectului.
În ceea ce priveşte situaţia unităţilor de învăţământ din Capitală, sursa citată precizează că în Bucureşti sunt 95 de clase în regim online, dintre care 81 în şcoli şi 14 în licee. Anchetele epidemiologice în unităţile de învăţământ sunt cele mai solicitante, astfel că există o structură specială pentru acestea, cu scopul de a le realiza în timp real. O astfel de anchetă presupune ca, la o persoană depistată pozitiv, să se verifice aproximativ 40 de contacţi direct, arată Instituţia Prefectului.
Situaţia epidemiologică din Capitală a fost prezentată, miercuri, în şedinţa Grupului de suport tehnic, iniţiat de Instituţia Prefectului – Municipiul Bucureşti (IPMB) şi coordonat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti. Dintre cele 23 de instituţii implicate în grupul de suport, nouă au avut reprezentanţi la şedinţă.