Premierul a solicitat instituţiilor de linie să menţină dinamica procesului de aderare a României la OCDE

0
15

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat, marţi, instituţiilor de linie să asigure resursă umană dedicată aderării la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi să colaboreze cu experţii OCDE pentru menţinerea dinamicii acestui proces.

‘Beneficiem de un capital bun de imagine, inclusiv în dialogul direct cu statele membre OCDE. Rog atenţie din partea tuturor instituţiilor în continuarea acestor etape, pentru menţinerea dinamicii procesului de aderare’, a declarat premierul, la reuniunea Comitetului Naţional pentru aderarea României la OCDE, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Şeful Executivului a reiterat că aderarea la OCDE reprezintă cel mai important obiectiv de ţară după integrarea în NATO şi UE.

‘Va însemna un viitor mai bun pentru copiii noştri şi siguranţa că, orice decizie ar lua clasa politică, ţara noastră a ales direcţia corectă’, a subliniat premierul.

În cadrul reuniunii, s-au trecut în revistă evoluţiile recente ale procesului şi priorităţile avute în vedere pentru perioada următoare.

Premierul Ciolacu a reamintit că procesul de aderare la OCDE sprijină eforturile Guvernului de a îmbunătăţi politicile publice în domenii-cheie precum guvernanţa publică şi corporativă, digitalizarea, economia verde.

El a evidenţiat etapele parcurse în procesul tehnic de aliniere la standardele OCDE – chestionare, misiuni de evaluare, cu accent asupra evaluărilor care au debutat la nivelul Comitetelor sectoriale ale organizaţiei.

Şeful Executivului a amintit că pe 22 septembrie România a devenit al 45-lea Stat parte la Convenţia privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale (Convenţia anti-mită), unul dintre principalele instrumente juridice ale OCDE. Convenţia reprezintă un element-cheie pentru combaterea activă a coruperii în tranzacţiile financiare internaţionale, contribuind astfel la menţinerea standardelor ridicate privind conduita etică.

Membrii Comitetului au discutat domeniile de acţiune necesare aderării la organizaţie, în contextul etapelor care jalonează progresele la nivelul fiecărui Comitet sectorial OCDE în parte, în următorul an. Un element important în acest proces priveşte publicarea viitorului studiu economic de ţară pentru România de către OCDE, anticipat în luna martie 2024, se arată în comunicat.

Coordonatorul naţional al procesului de aderare la OCDE, secretarul de stat Luca Niculescu, a menţionat că la nivelul acestei organizaţii este apreciat sprijinul premierului României şi ritmul bun din instituţiile implicate în acest proces.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabileşte termenii, condiţiile şi procesul de desfăşurare a aderării la organizaţie. România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Iniţial, care face o autoevaluare a legislaţiei, politicilor şi practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informaţii suplimentare, organizarea de misiuni tematice şi susţinerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE. Informaţiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici şi toate Comitete sectoriale din Foaia de Parcurs, în baza metodologiei proprii fiecăruia şi a programului de lucru aferent.

Sursa: AGERPRESS