Prim-ministrul Nicolae Ciucă salută acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situaţia cerealelor din Ucraina, printre care şi România, acord care prevede un nou pachet de susţinere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi, el subliniind că abordarea României de a avea o poziţie strict europeană a fost una ‘corectă şi echilibrată’.
‘Salut acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situaţia cerealelor din Ucraina, printre care şi România. Măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziţie strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă şi echilibrată şi că, astfel, le vom putea garanta fermierilor români mai mult sprijin decât dacă am fi procedat individual. În mod concret, acest acord prevede un nou pachet de susţinere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din statele vecine Ucrainei. Suma care îi va reveni României se va adăuga celor 20 de milioane de euro, jumătate bani europeni şi jumătate de la bugetul de stat, pe care deja le-am aprobat în şedinţa de guvern’, a afirmat Nicolae Ciucă, sâmbătă, într-o postare pe pagina sa de facebook.
De asemenea, a precizat acesta, acordul încheiat vineri seară stabileşte retragerea măsurilor unilaterale luate de unele state europene şi permite interzicerea importului a patru produse agricole ucrainene: grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui.
Totodată, subliniază premierul, Comisia a prevăzut şi o procedură accelerată de investigare a impactului pe piaţă, ceea ce va permite ca şi pentru alte produse să poată fi luate măsuri de restricţionare începând cu 5 iunie.
‘Prin elementele convenite în acest acord provizoriu, răspundem preocupărilor exprimate de fermierii români şi, în acelaşi timp, permitem tranzitul cerealelor ucrainene’, a conchis Ciucă.
Comisia Europeană a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, dintre care patru limitaseră unele importuri agricole din Ucraina, pe motiv că perturbă pieţele interne. România a reclamat de asemenea efectele afluxului de cereale ucrainene ieftine.
‘Am acţionat pentru a răspunde îngrijorării fermierilor atât din statele europene vecine, cât şi din Ucraina’, a scris pe Twitter comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei.
El a anunţat că Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria vor retrage măsurile luate iar pentru grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui Comisia va aplica în schimb ‘măsuri excepţionale de salvgardare’.
Acordul anunţat ar putea limita intrările produselor respective din Ucraina la cantităţile destinate tranzitului.
Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a apreciat sâmbătă acordul. Prezent la Stockholm, la o reuniune a omologilor săi din UE, el a susţinut că blocarea importurilor nu doar că ar dăuna ţării sale, ci ar provoca suferinţe teribile în Orientul Mijlociu şi în Africa.