Cea de-a VII-a ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi (ITO) din întreaga lume,
care se va desfăşura în perioada 30 august – 3 septembrie, la Timişoara, aşteaptă aproape 4.000 de participanţi, care vor putea descoperi în Capitala Europeană a Culturii 2023 ‘o mică Europă’.
Preotul Nichifor Tănase, lector şi consilier pe probleme de educaţie în cadrul Mitropoliei Banatului, coordonator al proiectului, a declarat pentru AGERPRES că la eveniment participanţii vor descoperi un centru de spiritualitate emergentă în Timişoara ortodoxă şi vor vedea dimensiunea culturală a oraşului.
‘Participanţii vor pleca cu istoria, cultura şi spiritualitatea cetăţii Timişoarei şi Banatului. Le vom prezenta tinerilor ortodocşi din întreaga lume specificul locului; sunt multe dimensiuni care ţin de interculturalitate, de pluriconfesionalism, de plurietnicitate, este o diversitate confesională, culturală, etnică, circuitul art-nouveau, obiective cultural-turistice, biserici, legendele oraşului, oameni de cultură şi de spiritualitate care au ce să le transmită tinerilor. O mică Europă putem găsi în acest moment, în Timişoara’, a detaliat preotul Nichifor Tănase.
Organizarea unui astfel de eveniment presupune şi o implicare de forţe care, prin voluntariat, vor asigura buna desfăşurare a manifestărilor.
Lector Oana Barbu, trainer specialist în Comunicare, a avut în acest sfârşit de săptămână prima întâlnire cu 270 de voluntari, studenţi şi liceeni de peste 16 ani, din cei peste 500 care vor fi instruiţi până la finele lunii august. Majoritatea sunt din Timişoara, dar şi din alte eparhii ale Banatului şi Aradului.
Din conceptul ITO nu vor lipsi, între altele, secţiunea istorică, cea culturală, creştină şi de spiritualitate.
‘Am avut mai multe întâlniri cu tinerii voluntari şi se simte o nevoie efervescentă de ITO. Ei au comunităţi foarte bine stabilite în marile oraşe ale lumii; vom avea delegaţii inclusiv din Africa de Sud. Tinerii ortodocşi simt nevoia să se întâlnească, să-şi împărtăşească ideile proprii vârstei lor. Voluntarii se vor ocupa de la primirea delegaţiilor din aeroport, autogări, punctele-cheie, până la cazare, organizare, transmiterea programului, mulţi dintre ei vor fi ghizi pentru prezentarea oraşului – Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Vor ajuta în organizarea evenimentelor’, a detaliat Oana Barbu.
Amfitrionii pregătesc şi un masterclass, la care vor fi prezenţi peste 40 de intelectuali din România, vorbitori – cheie din ţară şi străinătate, de la Muntele Athos, şi va fi un concert athonit. La Muzeul Satului vor fi organizate într-o singură zi peste 100 de workshopuri, unde, printre altele, Oana Barbu îi va învăţa pe participanţi să împletească spicele de grâu şi se vor spune poveşti legate de semnificaţia acestora, în Banat. După vecernia de sâmbătă, va urma un mare eveniment inedit, în care tinerii vor fi repartizaţi în toate cele 200 de parohii /biserici şi fiecare va organiza o surpriză: o seară de cântare, de discuţii, o mâncare la ceaun, cu pregătirea mesei.
‘Toată lumea trebuie să plece mulţumită. Vă dau dezlegare, azi, dacă cineva nu este mulţumit de cazare (în căminele studenţeşti – n.r.) să fie cazat la un hotel de cinci stele, cu maşină la scară. De asemenea, pentru situaţii medicale de urgenţă vor fi amenajate corturi. Va fi maica medic şi teolog, specialist în cardiologie. Vom încheia un parteneriat cu marile spitale din Timişoara. Serviciile vor fi asigurate de studenţii de la Medicină şi de cei care au cursuri de prim ajutor’, a declarat mitropolitul Ioan al Banatului, la prima întâlnire de instruire a celor peste 500 de voluntari, care a avut loc în acest weekend, la Universitatea de Vest Timişoara (UVT), şi care vor ajuta la buna desfăşurare a evenimentului.
Întâlnirea este organizată de Arhiepiscopia Timişoarei, prin Sectorul Teologic Educaţional sectorul Învăţământ, care are în acest moment 24 de parteneri, între care cele patru universităţi din Timişoara, Institutele Culturale Francez, German, cele din Voivodina şi Ungaria, dar şi centre de cercetare din Paris, Viena, Cambridge şi New York.
Preotul Nichifor Tănase a precizat că pentru tinerii din Timişoara implicaţi activ în desfăşurarea evenimentului se gândeşte un proiect prin care ei să se asocieze într-o organizaţie şi să desfăşoare, în continuare, multe alte manifestări de acest gen.