Oradea, 8 mai / Agerpres / – Preşedinta Organizaţiei de femei a Partidului Popular European (EPPW), deputatul UDMR Biro Rozalia, preşedinte al Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, a declarat luni, după Academia de primăvară a EPPW, că în societatea actuală este necesară mult mai multă inovaţie decât eram obişnuiţi până în prezent, la toate nivelele, pentru a găsi răspunsurile cele mai adecvate la problemele comunităţilor.
Academia de primăvară a Organizaţiei de femei a PPE a avut loc în perioada 5 – 6 mai, la Munchen, în Germania, participanţi fiind peste 60 de lideri femei din 25 de ţări.
Tema principală s-a referit la Investiţii în capitalul uman; Cum pot femeile să susţină potenţialul economic al Europei. În prima zi, au avut loc două prezentări importante, făcute de comisarul pentru inovaţie, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, respectiv comisarul pentru demografie şi democraţie, Dubravka Suica. Subiectele principale ale prezentărilor au fost inovaţia şi modul de a o folosi în sprijinul rezolvării problemelor cu care se confruntă societatea actuală, precum şi soluţiile ce ar fi de abordat în cazul problemelor demografice ale Europei.
‘Datele statistice arată o scădere continuă a natalităţii şi o creştere a duratei de viaţă, care înseamnă că populaţia Europei îmbătrâneşte’, a precizat Biro.
Discuţiile s-au bazat pe experienţele împărtăşite de organizaţiile de femei participante, din care s-au reliefat mai multe aspecte: multiplele tensiuni şi crize asupra comunităţilor au ca efect deteriorarea vieţii; stresul şi incertitudinea cu care se confruntă populaţia necesită creşterea rezilienţei, este nevoie de găsirea acelor mijloace în comunitate pentru a asigura o oarecare siguranţă şi un sprijin adecvat.
‘Concluziile acestei Academii de primăvară, rezultate atât în prima zi a dezbaterilor, cât şi din a doua zi a celor cinci grupuri de lucru, arată că este necesar, mai mult ca oricând până acum dezvoltarea unei relaţii de dialog direct (de tip întrebare/răspuns), între membrii comunităţii şi liderii acesteia, dorinţele oamenilor fiind puncte de plecare pentru iniţierea de activităţi care să aducă soluţionări. În acest context este necesară mult mai multă inovaţie, pe toate nivelele, decât eram obişnuiţi până în prezent. Trebuie să găsim noi mijloace, noi căi prin care să desfăşurăm această activitate de răspuns la nevoi’, a subliniat deputatul UDMR Bihor.
Biro Rozalia a evidenţiat, în cadrul lucrărilor de la Munchen, necesitatea ca femeile din politică sau din diferite structuri decizionale să iniţieze dezvoltarea şi extinderea reţelelor sociale, create între membrele de partid şi diversele organizaţii de femei din societate, la nivel local, naţional, european şi internaţional.
‘Suprapunerea acestor reţele care leagă actorii societăţii cu scopul de a realiza obiective comune poate să fie acea alianţă care are puterea, diversitatea şi forţa de penetrare necesară în cadrul comunităţii de a schimba. De a creşte percepţia siguranţei care ne lipseşte acum şi de a crea soluţii novatoare. Din experienţe diferite, din perspective şi vârste diferite, putem găsi inovaţia necesară’, a afirmat aceasta.
O altă propunere a preşedintei Biro s-a referit la necesitatea ca tinerii să primească o educaţie antreprenorială, chiar din programa obligatorie, pentru a beneficia de cunoştinţele economice de bază pentru a-şi putea dezvolta o gândire antreprenorială.
‘Zilele de azi sunt pline de provocări. Dacă această provocare însă este înţeleasă, percepută şi acceptată ca şi oportunitate, atunci suntem în măsură să luăm o decizie, să pornim într-o direcţie, să evaluăm primii paşi, să modificăm, dacă trebuie şi să mergem mai departe la împlinirea obiectivelor. Dar toate acestea necesită o deschidere faţă de gândirea antreprenorială, o lipsă totală acum la tinerii noştri’, a explicat Biro.
Cu precădere, a completat deputatul UDMR Bihor, această lipsă se resimte mai accentuat la nivelul populaţiei de gen feminin, aşa cum arată statisticile prezentate de comisarul Mariya Gabriel.
În altă ordine de idei, deputatul Biro Rozalia, care a iniţiat în 2015 legea prin care s-a instituit ziua de 8 mai – Ziua naţională a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, a precizat că a depus luni o declaraţie politică ‘pentru a pune în lumina reflectoarelor inegalităţile existente, analizarea lor şi fixarea acelor obiective şi planuri care trebuie urmate în scopul atingerii egalităţii reale a şanselor pentru femei şi bărbaţi’. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)