Operatorii care manipulează piaţa de energie riscă sancţiuni din cifra de afaceri, cuprinse între 5 şi 10%, a declarat, joi, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
‘Împreună cu Consiliul Concurenţei şi Ministerul Energiei, acţionăm pe trei direcţii acolo unde legea ne şi permite: să verificăm dacă sunt respectate regulile de concurenţă, să verificăm dacă piaţa este manipulată – şi deschid o paranteză aici şi vreau să vă spun că şi în anul 2019 am constatat că au existat fenomene de manipulare a pieţei de tipul – A vinde lui B, B vinde lui A aceeaşi cantitate de energie la preţuri diferite, fapt care a condus în final la creşteri de preţuri. Sancţiunile pe care le-am dat erau la nivelul a 10.000 de lei. Acum, dacă se mai întâmplă manipularea pieţei, sancţiunile vor fi din cifra de afaceri, între 5 şi 10%. Şi dacă cineva îşi mai permite să facă manipularea pieţei, va primi fără niciun fel de rezerve această sancţiune’, a precizat Chiriţă la prezentarea raportului ANRE pe 2019 în cadrul comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
El a adăugat că instituţia pe care o conduce este pregătită să intervină şi în cazul ofertelor înşelătoare.
‘Mai avem o categorie unde putem interveni, la oferte înşelătoare. Şi în această direcţie suntem pregătiţi, împreună cu Autoritatea de Protecţie a Consumatorului, să facem controale la furnizori, cei care ofertează la clientul final energie electrică sau gaze naturale, să vedem în ce măsură sunt oferte înşelătoare şi pentru acestea, sancţiunea să fie din cifra de afaceri’, a afirmat Chiriţă.
Cât priveşte contorizarea inteligentă, preşedintele ANRE a spus că se încearcă, prin noile reglementări, să se impună operatorilor obligaţia să investească suplimentar peste nivelul de investiţie aprobat de ANRE.
‘În legătură cu contorizarea inteligentă, spun ce am spus şi în 2018: energia electrică – până una-alta – nu se transmite wireless, instalaţiile reţelei electrice sunt într-o situaţie foarte rea şi este nevoie de foarte multe investiţii. Acesta este şi motivul pentru care am stabilit ca 85% din investiţii să se realizeze în instalaţii şi 15% să fie făcute în contorizare inteligentă. După cum aţi observat, nici acel 15% nu a fost investit în contorizare inteligentă. Încercăm acum prin noile reglementări să creăm suplimentar obligaţia acestor operatori să investească peste nivelul de investiţie aprobat de către ANRE, pentru că nu vrem să afectăm investiţiile în reţelele electrice’, a susţinut Chiriţă.
Potrivit acestuia, ANRE intenţionează să-i oblige pe distribuitori să acorde compensaţii clienţilor pentru întreruperile neplanificate ale energiei electrice.
‘Ieri am luat în dezbatere, spre exemplu, standardul de performanţă în distribuţia de energie electrică şi îl vom aproba zilele următoare, astfel încât să obligăm distribuitorii să acorde compensaţii clienţilor pentru întreruperile neplanificate ale energiei electrice. Până în 2028, din câte cunosc, nu trebuie să investim în contorizare inteligentă la nivel de 100%, pentru că sunt 4,5 milioane de clienţi în România, care consumă până în 50 de Kilowaţi oră pe lună. Este asumat peste undeva la 80%’, a menţionat vorbitorul.