Ritmul în care se lucrează la drumul expres Arad – Oradea este foarte intens, consideră preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, care a anunţat, joi, că Studiul de fezabilitate a fost avizat de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice din cadrul Guvernului.
‘Ritmul în care se lucrează la proiect este foarte intens. Avem veşti noi aproape săptămânal, treburile se mişcă foarte bine şi sper să rămână aşa. Suntem tot mai aproape de momentul în care lucrările efective vor începe. Estimăm că asta se va întâmpla în primăvara anului 2024, moment până la care urmează să parcurgem următoarele etape: în luna noiembrie, adoptarea de către Guvern a hotărârii privind exproprierea terenurilor afectate de proiect şi emiterea deciziei de expropriere; predarea proiectului tehnic, la finalul lunii noiembrie şi realizarea în luna decembrie a auditului de siguranţă rutieră. Urmează apoi licitaţia pentru selectarea constructorilor, anunţul ar urma să fie publicat până la sfârşitul lunii decembrie’, a declarat Iustin Cionca.
Preşedintele CJ Arad a mai spus că desemnarea câştigătorilor şi semnarea contractelor de execuţie pentru cele trei tronsoane în care e împărţit drumul va avea loc în primăvara anului viitor, ‘dacă totul merge aşa cum s-a planificat’.
După unele modificări aduse proiectului iniţial, lungimea totală a noului drum va fi de 138 de kilometri. Traseul va cuprinde 86 de poduri şi pasaje, pentru a se respecta regulile de biodiversitate din zona Salonta – Chişineu Criş.
Lucrările vor fi împărţite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chişineu Criş şi Chişineu Criş – Arad.
Valoarea totală estimată a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de 11,7 miliarde de lei, inclusiv TVA, iar durata de execuţie propusă este de 24 de luni.
Proiectul se realizează prin parteneriatul dintre Consiliul Judeţean Bihor, Consiliul Judeţean Arad, Primăria Municipiului Oradea, Primăria Municipiului Arad, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Ministerul Transporturilor.