Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Francisk Chiriac, a făcut public faptul că, în acest an, deşi erau prevăzuţi bani în judeţ pentru protecţia mediului, niciun ONG local nu a venit cu cerere de finanţare pentru o campanie de conştientizare privind colectarea selectivă a gunoiului.
Potrivit lui Francisk Chiriac, o campanie de conştientizare în acest domeniu ar fi fost benefică, în contextul în care, de la 1 ianuarie 2023, va intra în funcţiune operatorul unic de salubritate la nivel de judeţ, iar mulţi brăileni încă nu ştiu să separe gunoiul, atunci când îl aruncă la tomberon.
‘Îmi pare rău că anul acesta, deşi am pus o sumă pe mediu, nu a venit niciun ONG pentru a face o campanie pe municipiu şi judeţ în ceea ce priveşte selectarea gunoaielor, de conştientizare a tuturor cetăţenilor că trebuie să selectăm gunoiul, să avem un oraş şi un judeţ mai curat şi să pregătim operatorul unic, astfel încât cantitatea de gunoi să scadă la nivelul gropii de gunoi. Este foarte greu să explici unui om, după ce foarte mulţi ani a făcut lucrurile într-un anumit fel şi a dus la tomberon găleata de gunoi, că acum sunt două tomberoane, că într-unul trebuie să pui gunoiul menajer şi în celălalt hârtia, cartonul, sticla şi aşa mai departe, pentru a fi selectate şi a fi valorificate’, a declarat Chiriac.
La nivelul judeţului Brăila, a fost desemnată ca operator unic de salubrizare societatea RER. Licitaţia a avut loc în luna martie 2022, dar a fost contestată în instanţă, iar Curtea de Apel Galaţi a decis, în iunie 2022, că RER are câştig de cauză.