Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a anunţat că lucrările de asfaltare a străzilor şi trotuarelor din staţiunea Lacul Sărat, aflată în plin proces de modernizare, se vor încheia în luna mai, înainte de termenul stabilit prin contract.
‘În staţiunea Lacul Sărat putem vorbi despre surpriza unei modernizări realizate înainte de termen. Asfaltarea staţiunii se va încheia în luna mai, înainte de termenul contractual. Va fi luat apoi mobilier stradal, va fi realizat şi iluminatul public şi, în funcţie de banii care vor rămâne, vom începe să amenajăm parcarea situată la intrarea în staţiune. Vom trece apoi la înfrumuseţarea a tot ceea ce înseamnă pădure, astfel încât să facem o curăţenie totală în acea staţiune. Apoi avem în vedere un proiect pentru toată piaţeta din faţa Mănăstirii Lacu Sărat, astfel încât să înfrumuseţăm tot parcul şi să dăm o altă faţă staţiunii Lacul Sărat, aşa cum este normal şi aşa cum ne-am asumat’, a declarat Francisk Chiriac.
Reabilitarea staţiunii Lacul Sărat, ‘Picior de Paris’ cum era denumită în trecut şi recunoscută în întreaga lume pentru proprietăţile curative ale nămolului sapropelic existent aici, se realizează cu fonduri alocate în mod egal de Consiliul Judeţean, Primăria Brăila şi Primăria Chiscani, localitate pe raza căreia se află staţiunea. Cele trei entităţi publice s-au asociat şi au format Asociaţia de Cooperare şi Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat, iar suma totală care va fi investită în acest obiectiv, pe parcursul a trei ani, depăşeşte 6,3 milioane de lei.
‘Sensul giratoriu din staţiune va fi asfaltat integral şi se vor monta jardiniere cu flori semnalizate rutier. În timpul evenimentelor, jardinierele vor fi mutate, iar Piaţa Centrală a staţiunii (sensul giratoriu) se va transforma într-o scenă pentru artişti. Pe perioada evenimentelor accesul auto va fi temporar restricţionat. În ceea ce priveşte spaţiile verzi, la rectificarea de buget din acest an, Consiliul Judeţean, Primăria Brăila şi Primăria Chiscani vor suplimenta banii şi se va scoate la licitaţie amenajarea spaţiilor verzi. Pentru reamenajarea Parcului Englezesc, tot la rectificarea de buget din acest an, se vor suplimenta banii şi se va scoate la licitaţie placarea cu granit, reabilitarea fântânii cu sistem de iluminat RGB şi amenajarea spaţiilor verzi cu instalaţie de irigaţii computerizat. Primăria Chiscani a depus proiect de finanţare pentru construirea unui parc de joacă. Legat de câini, Primăria Chiscani a demarat o licitaţie publică pentru strângerea lor. Asocierea formata din cele trei unităţi administrativ-teritoriale nu are drept de ridicare a câinilor. Referitor la plajă şi lac, ele aparţin Agenţiei Naţionale de Resurse Mineraliere, care a concesionat sau închiriat porţiuni de plajă către diverse societăţi comerciale. Asocierea nu are drept de exploatare sau intervenţie pe plaje sau pe lac’, a explicat Francisk Chirac.
Preşedintele Asociaţiei de Cooperare şi Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat, George Caranica, a declarat, pentru AGERPRES, că modernizarea staţiunii va include şi zona comerţului stradal, în locul actualelor tarabe inestetice urmând să fie montate 15-20 de căsuţe din lemn.
‘Vor dispărea tarabele, pe care nu ni le mai dorim în staţiune, iar pentru comercianţii sezonieri vor fi achiziţionate module din lemn, căsuţe, similare celor utilizate în municipiul Brăila. Această zonă comercială va fi mult mai elegantă, vor fi montate 15-20 de căsuţe din lemn în zona în care sunt tarabele acum. Ele vor putea fi închiriate de la Primăria Chiscani, sumele nu vor fi mari, orice comerciant îşi va putea permite să achite taxa. Această zonă va fi destinată micilor comercianţi. Va exista şi o zonă cu mâncăruri de tip fast-food şi dulciuri gen colac secuiesc şi altele, care va fi amplasată tot în zona plajei, pentru că cei mai mulţi turişti îşi petrec timpul la plajă când vin în staţiune şi e normal ca şi aceşti comercianţi să îşi desfăşoare activitatea tot în proximitatea plajei’, a declarat Caranica.
George Caranica a arătat că, la nivelul Asociaţiei de Cooperare şi Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat, există mai multe idei pentru atragerea turiştilor, care se află în prezent în fază de proiect.
‘Vrem să realizăm, pe un proiect cu finanţare nerambursabilă, o zonă de petrecere a timpului liber destinată copiilor şi familiilor, noi acestui segment ne adresăm în mod special. Mă refer la amenajarea unor terenuri de ping-pong, de volei, de tenis cu piciorul, care să fie puse gratuit la dispoziţie şi în care brăilenii să poată veni împreună cu familia să îşi petreacă timpul liber. Avem în vedere o zonă de camping, de campare sau de instalare a corturilor. Vrem să creăm o zonă de grătare, în funcţie de ce ne va permite legislaţia de mediu. A existat în trecut o astfel de zonă. Vom vedea dacă o putem amenaja în pădure, pentru că o mare parte din staţiune este acoperită de pădure. Mai avem în vedere un proiect care ţine de partea de tiroliană, de jocuri desfăşurate în pădure, în care poţi să îţi petreci timpul împreună cu copiii, similar celor care se află în zona Braşovului. Am fost şi am văzut mai multe părculeţe de genul acesta şi sunt destul de multe persoane care vin cu familia şi se bucură de acest gen de jocuri. De asemenea, purtăm discuţii cu operatori privaţi, pentru că ne-am dori, în mod special, ca privaţii să investească în acest gen de activităţi. Suntem deschişi oricăror propuneri şi ne dorim să atragem în staţiune cât mai mulţi privaţi care să investească şi să creeze puncte de atracţie turistică în plus faţă de ceea ce noi putem oferi’, a mai spus Caranica.
Prin îmbunătăţirea condiţiilor din Lacu Sărat, Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Brăila şi Primăria Chiscani, cele trei entităţi care investesc în renovarea staţiunii, îşi doresc ca ea să ‘redevină ceea ce a fost în urmă cu mulţi ani’.
‘Toată lumea are aşteptări foarte mari şi sperăm să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor. Noi facem tot ce putem pentru a ajunge la un standard cât mai bun. Cu siguranţă, începând cu acest sezon, lucrurile se vor schimba în bine, iar în doi-trei ani staţiunea va fi una de interes, cel puţin la nivel regional. Cred că şi investitorul care a creat complexul Alma de patru stele va atrage din ce în ce mai mulţi turişti. Eu cred că, dacă staţiunea va fi la un alt nivel şi va oferi un turism de calitate, cu servicii bune şi activităţi de recreere, vor veni aici oameni din toate zonele ţării’, a completat George Caranica.
Staţiunea Lacul Sărat este situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului, pe raza comunei Chiscani, la 5 kilometri distanţă de municipiul Brăila.
Lacul are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri, iar datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează zeci de afecţiuni, motiv pentru care suferinzi din toată lumea vin, de ani de zile, la tratament.
De asemenea, lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii.
Virtuţile terapeutice ale apei şi nămolului din Lacul Sărat au fost puse în valoare încă din anul 1879. I.C. Apostolescu, în lucrarea sa ‘Băile de la Lacu Sărat’ din 1884, vorbeşte despre un pacient care, la sosirea în staţiune, nici nu putea să se dea jos din trăsură şi, după vreo 15 băi, făcea curse lungi pe jos.
Se spune că proprietăţile terapeutice miraculoase ale apei au fost descoperite cu secole în urmă de voievodul Vlad Ţepeş. Legenda spune că Vlad Ţepeş a încercat să pedepsească mai mulţi soldaţi turci care îndrăzniseră să calce pe pământ românesc punându-i la saramură. Soldaţii otomani au fost ţinuţi în apele sărate ale lacului vreme de o săptămână, iar când Ţepeş a dat ordin să fie traşi în ţeapă în pădurea din apropierea lacului, conform obiceiului, turcii au rezistat neaşteptat de mult la tortură. Concluzia a fost că săptămâna de ‘tratament’ în saramură i-a întărit pe otomani şi, de atunci, dându-şi seama de miracol, voievodul a ordonat ca oştenii săi să îşi vindece în apele lacului trupurile şi caii răniţi în lupte.
Nicolae Carandino, ziarist şi cronicar, scrie în cartea ‘De la o zi la alta. Memorii’, despre perioada de înflorire a staţiunii Lacu Sărat de dinaintea Primului Război Mondial: ‘Lângă Brăila era înfloritoare staţiunea balneară Lacul Sărat, dotată în stilul epocii, cu un parc englezesc, cu un chioşc pentru muzică şi cu un cazinou în care se juca ‘chemin de fer’ şi ‘bulă’ (un fel de ruletă redusă). Venea lumea din toate colţurile ţării; nu se descoperise încă Tekirghiol – Movilă, şi nămolul de aici era preferat celui de la Amara. Afluenţa oamenilor avuţi era atât de mare (printre ei generoşii cerealişti brăileni făceau primă), că întreţinea un public de cazinou boem şi interlop: crupieri de consum curent şi demimondene, politicieni în căutare de popularitate, dame în căutare de ‘napoleoni’. Veneau să-şi petreacă vacanţele la Lacul Sărat Nicu Filipescu şi Lilli Gheorghiade, Take Ionescu şi Miţa Biciclistă, poeţi şi ziarişti de renume’.