AcasăStiri generalePreşedintele CJ Brăila: Nicio firmă nu îşi asumă finalizarea lucrărilor de la...

Preşedintele CJ Brăila: Nicio firmă nu îşi asumă finalizarea lucrărilor de la Bazinul Olimpic de Înot

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a declarat că nicio firmă nu îşi asumă realizarea diferenţei de 5% din lucrările rămase la Bazinul Olimpic de Înot, oprite în august 2021, deoarece noua societate care ar câştiga licitaţia pentru finalizarea lucrărilor ‘ar trebui să îşi asume garanţia întregului proiect, iar acolo este problema’.

Lucrările la Bazinul Olimpic de Înot au fost oprite după ce ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a efectuat o vizită pe şantier, în iulie 2021, şi a fost nemulţumit pentru că nu a găsit acolo niciun muncitor, motiv pentru care a solicitat Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) să rezilieze contractul cu firma constructoare, SC Midanne Invest Grup din Bucureşti.

Potrivit preşedintelui CJ Brăila, executarea diferenţei de lucrare de 5% a fost scoasă la licitaţie de trei ori, dar procedurile nu s-au putut finaliza din lipsă de ofertanţi.

‘Bazinul Olimpic de Înot este proiectul CNI, mai au de executat, din câte ştiu eu, 5% din lucrări. Firma care a executat proiectul este în insolvenţă, în faliment şi nicio firmă nu-şi asumă diferenţa de 5%, pentru că trebuie să-şi asume garanţia întregului proiect, acolo e problema. Eu ştiu că domnul primar Marian Dragomir a vorbit cu domnul ministrul Cseke, dar Ministerul Dezvoltării, prin CNI, trebuie să rezolve această problemă. Noi facem toate diligenţele, dar problema este la ei, nu la noi. Din ce ştiu eu, de trei ori a fost scoasă la licitaţie diferenţa de 5% şi nu s-a prezentat nicio firmă. Rezolvarea problemei nu e la Primăria Brăila şi nici la CJ, e la Ministerul Dezvoltării, respectiv la CNI. Ei au semnat contractul, obiectivul trebuie predat la cheie Primăriei municipiului Brăila’, a mai declarat Francisk Chiriac.

Proiectul realizării Bazinului Olimpic de Înot de la Brăila are o valoare de aproximativ 36 milioane lei şi face parte din Programul naţional de construcţii de interes public – subprogramul bazine de înot, finanţarea fiind asigurată de Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Lucrările de construcţie la Bazinul Olimpic de Înot trebuiau realizate în baza unui contract încheiat de CNI cu antreprenorul general Midanne Invest Grup din Bucureşti, beneficiarul final fiind Primăria Brăila, iar termenul de finalizare a investiţiei fiind iunie 2016.

Noul complex sportiv este prevăzut cu o capacitate maximă de 800 de locuri şi trebuie să respecte toate standardele actuale impuse de forurile internaţionale de specialitate.

Pentru a se putea organiza aici competiţii internaţionale, bazinul olimpic de înot este proiectat să aibă o lungime de 50 metri, o lăţime de 25 metri, 10 culoare, fiecare cu lăţimea de 2,5 metri, şi o adâncime a apei de maximum 2 metri.

Şcoala brăileană de nataţie poate fi considerată una dintre cele mai valoroase din România, drumurile fiind deschise în urmă cu 18 ani de medaliile olimpice ale Dianei Mocanu şi Cameliei Potec – în prezent preşedinte al Federaţiei Române de Nataţie.

Potrivit datelor culese de N. Postolache şi publicate în ‘Istoria Sportului în România’ (1995), prima ‘şcoală pentru înotat’ (de iniţiere) a apărut în Brăila în anul 1895. AGERPRES / (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks