Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, le-a recomandat organizaţiilor neguvernamentale să se adreseze Justiţiei când constată că există ‘liste de partid’ în care nu este respectat principiul egalităţii de gen.
El a menţionat, la dezbaterea ‘Egalitatea de şanse pe bune’, organizată de Comisia pentru drepturile omului din Senat, că nu vede probleme în sistemul legislativ, iar Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi are prevederi ‘foarte clare’.
‘Partidele politice au obligaţia de a asigura reprezentarea de gen. Nu am văzut niciodată o listă de partid contestată în instanţă pe acest subiect. Să testăm Justiţia şi să punem judecătorul să interpreteze dacă o listă este corect alcătuită din punctul de vedere al acestui principiu. Aceasta este o sugestie şi către organizaţiile neguvernamentale. (…) Nu am văzut acest lucru până acum, aşa cum nu am văzut nici contestarea unei decizii administrative de constituire a unui consiliu de administraţie în companii de stat sau private care nu respectă aceste prevederi. Aceste decizii sunt motive de sancţionare contravenţională, dar, din punctul meu de vedere, sunt şi motive de nulitate a acestora. Aici avem o problemă reală în a testa instrumentele legislative pe care le avem, să vedem cum reacţionează Justiţia’, a afirmat Asztalos Csaba.
Potrivit preşedintelui CNCD, aplicarea prevederilor legale ar conduce la creşterea numărului victimelor care se vor adresa Justiţiei.
‘Noi, la CNCD, interpretăm legea şi spunem că a fost ‘o declaraţie sexistă’, indiferent cine a făcut declaraţia şi inducem încredere în rândul cetăţenilor. Nu am văzut lideri de partide, partide politice să adopte poziţii publice în discurs de ură şi sexism faţă de femei. Se bagatelizează. Accentul, din punctul meu de vedere, este pe interpretare, aplicare şi atitudine publică’, a evidenţiat Asztalos Csaba.
El a subliniat necesitatea colectării sistematice de date în domeniul egalităţii de gen, care să fie puse la dispoziţie tuturor, inclusiv organizaţiilor neguvernamentale.
‘Datele să includă şi măsurarea în societate a stereotipurilor şi prejudecăţilor. Societatea noastră are nevoie în mod constant de o oglindă pentru a ne arăta cum gândim. (…) Să nu uităm de atacurile constante împotriva acestui domeniu în mediul universitar, atacurile împotriva studiilor de gen, de experţii pe care îi scot SNSPA şi Universitatea Bucureşti în specialitate, care, deşi este mare nevoie de ei, cu greu îşi găsesc loc în administraţia publică’, a adăugat Asztalos Csaba.
Preşedintele CNCD a evidenţiat că Legea privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi împlineşte, în acest an, 20 de ani de la adoptare şi intrarea în vigoare.
‘Evoluţia este pozitivă dacă ne comparăm cu anii 2000 – 2002. S-au întâmplat şi lucruri bune. Dar, în continuare, ocupăm primul loc în privinţa mamelor minore, (…) violenţa domestică există în societate, de traficul de persoane nu mai vorbesc. Cel mai grav lucru este că nu adoptăm o poziţie publică când suntem martori la manifestări împotriva femeilor, discurs sexist, discurs de ură şi bagatelizarea acestui comportament în societate. Acestea conduc la hrănirea prejudecăţilor faţă de femei’, a încheiat Asztalos Csaba.