Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Biro Rozalia (UDMR), a informat joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că a demarat un dialog online cu omologul ucrainean, Oleksandr Merezhko, pe tema invaziei ruse, dar şi cu privire la legile comunităţilor naţionale din Ucraina şi problema canalului Bâstroe.
În ce priveşte canalul Bâstroe, parlamentarul UDMR Bihor consideră că va trebui aşteptată opinia şi decizia specialiştilor privind situaţia exactă, însă ar fi binevenite tratative de dialog cât mai urgente pentru a nu se escalada conflictul pe această temă.
‘Având în vedere interesul geopolitic în regiune, este normal şi logic să avem o relaţie de parteneriat cu Ucraina. De aceea dialogul este calea prin care trebuie să fie discutate neînţelegerile, tensiunile sau alte aspecte. Lucrările care s-au efectuat acolo, în cazul în care ei afirmă că sunt lucrări de mentenanţă, până nu avem dovada contrară, trebuie să acceptăm şi să stăm în stand-by. Poate ar trebui să tragem de aici o concluzie, anume că interesele ţării noastre trebuie să fie prioritare pentru noi. Orice acţiune am face în extern trebuie să se bazeze pe principiul ‘Nu împotriva altuia, ci pentru interesul nostru, al României.’ Şi să facem cât mai repede demersurile posibile, în sensul că la masa tratativelor trebuie să te aşezi când tensiunile sunt încă suportabile. Când se escaladează conflictul, vorbeşti paralel’, a afirmat deputatul Biro Rozalia.
Ea a precizat că a înaintat, în 17 februarie, o solicitare către omologul său ucrainean pentru a avea un dialog.
‘De trei ori am tot amânat din cauza condiţiilor de siguranţă. Ba era în buncher, ba nu a putut să iasă la ora promisă. Situaţia este mult mai dezastruoasă decât credem noi de la distanţă. Am reuşit ieri să discutăm pe zoom pe tema principală războiul, în care solidaritatea României este una foarte clară şi de neclintit, dar asistăm şi la iniţiative din partea ucraineană care ne creează tensiune şi probleme. Desigur, vorbesc despre acele legi privind educarea în limba maternă şi la drepturile comunităţilor naţionale şi pe de altă parte, canalul Bâstroe’, a relatat Biro Rozalia.
Potrivit acesteia, Oleksandr Merezhko a acceptat să se desfăşoare permanent un dialog la nivel parlamentar şi a solicitat ca România să sprijine cu armament militarii Ucrainei, dar şi să se facă demersuri de a conştientiza în societatea românească şi în rândul liderilor politici ai României faptul că pierderile umane suferite de Ucraina în acest război se ridică la dimensiunile unui genocid.
Deputatul Biro Rozalia i-a răspuns omologului ucrainean că problematica armamentului ţine de Comisia de apărare, motiv pentru care la următoarea întâlnire în format online, în a doua parte a lunii martie, va invita şi membri ai acestei comisii, alături de cei din Comisia de politică externă.
‘I-am promis că în formatele de colaborare regională a României, ca de exemplu Iniţiativa Central Europeană, Strategia Dunării, Europa Carpaţilor, B9 desigur, în dimensiunea parlamentară vom insista ca indiferent de dezbateri, prioritară să fie problematica Ucrainei şi modalităţile de sprijin în vederea reconstruirii ţării. Pe de altă parte, ce ne-am înţeles legat de drepturile minorităţilor, respectiv Canalul Bâstroe, e că vom dezbate aceste două subiecte la următoarea întâlnire’, a afirmat Biro Rozalia.
Ea a mai subliniat că problema învăţământului în limbile minorităţilor din Ucraina nu este o problemă ‘secundară’.
‘Constatăm însă că aceste transformări care se petrec în umbra războiului, mă refer la legea educaţiei, la legea comunităţilor naţionale, cu toate că par a fi secundare, nu sunt deloc aşa, deoarece dacă sunt ireversibile, se pierde identitatea culturală, ca şi posibilitatea de a folosi un drept fundamental, cel de a vorbi şi învăţa în limba maternă. Nu putem să fim pasivi faţă de acestea’, a mai spus preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)