Comisia de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în perioada stărilor de urgenţă şi de alertă l-a audiat, marţi, pe preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, care a prezentat raportul instituţiei pe care o conduce.
‘Noi am considerat necesar să vină alături de noi domnul preşedinte al Curţii de Conturi, domnul Mihai Busuioc, care, prin rolul pe care îl are Curtea de Conturi, instituţie fundamentală a statului român, (…) poate să ne spună exact ce s-a întâmplat în perioada aceasta, urmând ca, după prezentarea dânsului, să facem şi o solicitare de documente care urmează să le înmâneze comisiei pentru a le analiza şi să vedem care vor fi concluziile pe care le vom trage ulterior’, a declarat preşedintele comisiei, deputatul PSD Rodica Paraschiv.
Preşedintele Curţii de Conturi a subliniat că perioada stărilor de urgenţă şi de alertă a fost una dificilă pentru toţi factorii implicaţi, iar ceea ce astăzi pare cunoscut şi firesc în urmă cu trei ani reprezenta o provocare căreia nimeni nu ştia cum să-i facă faţă.
‘Din verificarea documentaţiilor de atribuire au rezultat nereguli în aplicarea prevederilor Legii achiziţiilor publice. Astfel, autoritatea contractantă nu a aplicat un tratament unitar tuturor operatorilor economici care au participat la procedurile de atribuire în perioada stării de urgenţă şi nu au fost respectate în toate cazurile principiile unui tratament egal şi nediscriminatoriu. Au fost identificate cazuri în care autoritatea contractantă a încheiat acorduri-cadru pentru o cantitate de produse mai mare decât cea prevăzută în OUG nr 11/2020’, a explicat, între altele, Mihai Busuioc.
Răspunzând unor întrebări, el a precizat că prima sesizare priveşte Compania Unifarm SA pentru faptul că a contractat achiziţii de echipamente, respectiv materiale sanitare specifice fără ca acestea să fie cuprinse în bugetul de venituri de cheltuieli sau fără a avea aprobarea Consiliului de Administraţie, precum şi pentru alte fapte considerate ca fiind abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, prejudiciul estimat fiind de 319.807.361 lei, organul de urmărire penală sesizat fiind DNA.
O a doua sesizare, a adăugat Busuioc, a fost împotriva Ministerului Sănătăţii pentru nereguli în ceea ce priveşte modul de desfăşurare a operaţiunilor încheiate ca urmare a HG nr 334/2020 pentru suplimentarea bugetului instituţiei din fondul de rezervă bugetar prevăzut pe anul 2020 în vederea acordării de către România a unui ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova. ‘La fel, faptele sunt de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, prejudiciul estimat este de 2.875.160 de lei. Organul de cercetare penală sesizat este Departamentul naţional de luptă împotriva corupţiei’, a adăugat preşedintele Curţii de Conturi.
A treia sesizare a fost făcută tot la DNA, împotriva Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate, aici fiind identificate deficienţe în ceea ce priveşte procedura de achiziţie publică pentru asigurarea stocurilor de urgenţă medicală, fapta fiind abuz în serviciu.
Aceste sesizări au fost urmate de altele, în anul 2021, cu referire la Ministerul Sănătăţii şi Unifarm SA, ISU – pentru derularea contractelor subsecvente, fiind constatate prejudicii.
‘Am sesizat DNA pentru Ministerul Sănătăţii – nereguli în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea activităţii specifice derulării achiziţiilor de vaccinuri asociate pandemiei SARS-CoV-2, precum şi a modului de utilizare a acestuia. (…) Camera de Conturi Bucureşti, prin noi, a sesizat DNA pentru efectuarea de cheltuieli nejustificate privind organizarea unei proceduri formale pentru achiziţia unui număr de 1.200 de nebulizatoare, la un preţ supraevaluat, fără aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli, în care se prevăd aceste cheltuieli de către Consiliul Local al Sectorului 1 şi fără posiblitatea optimizării acestora de către beneficiar. Cea care a făcut aceste achiziţii este Compania de Investiţii şi Dezvoltare în Sănătate şi Domenii de Interes Public şi Privat Sector 1 Bucureşti – abuz în serviciu, prejudiciul estimat – 21.277.200 lei. (…) În cazul ROMARM, fiind o instituţie cu caracter special, raportul nostru are caracter secret şi încă se află sub acest lucru. (…) Ne puteţi solicita desecretizarea’, a transmis Busuioc.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a solicitat un ‘raport agregat’ care să conţină toate achiziţiile făcute de la începutul pandemiei până în prezent, inclusiv privind Unifarm.
Deputatul AUR George Simion l-a întrebat pe Mihai Busioc dacă apreciază că numărul de doze de vaccin achiziţionat a fost corect, raportat de numărul de cetăţeni români. ‘Izoletele comandate de IGSU n-au fost niciodată utilizate, cu foarte mici excepţii’, a adăugat Simion.
‘Nu am evaluat acest număr (de vaccinuri – n.r.), pentru că am constatat că DNA are un dosar penal şi noi nu mai puteam să verificăm acest lucru, deoarece, de obicei, când începe o anchetă penală, noi nu mai avem acces la documente. Dacă ne cereţi, putem să facem această verificare’, a arătat Busuioc.
‘Cu siguranţă vă solicităm’, a replicat George Simion.
Deputatul UDMR Miklos Zoltan s-a arătat interesat dacă, în urma controalelor, Curtea de Conturi s-a întâlnit cu cazuri în care furnizorii care au ajuns la bani publici sunt înregistraţi în paradisuri fiscale. Mihai Busuioc a arătat că acest aspect va fi soluţionat ulterior, la solicitarea parlamentarilor, prin intermediul ANAF.
Plenul Camerei Deputaţilor a decis, pe 3 noiembrie 2021, înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă de către Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de sănătate publică şi alte instituţii aflate în subordinea ministerului de resort. Hotărârea de înfiinţare a comisiei a fost publicată în Monitorul Oficial din 2 februarie 2022.