Expoziţia ‘Artişti români pe mapamond’ dedicată creatorilor români care s-au afirmat în special peste hotare a fost vernisată marţi, la sediul Institutului Cultural Român.
‘Am considerat că este un gest simbolic pe care îl putem face având în vedere misiunea Institutului Cultural Român şi anume să aducem în atenţia publicului de aici, din Bucureşti, a publicului din România, dacă vreţi, artişti români care s-au afirmat în special peste hotare, încercând să facem o punte între România şi diaspora artistică românească, încercând să-i facem mai accesibili publicului din România şi, în acelaşi timp, să dăm un semnal pentru toată reţeaua reprezentanţelor ICR că e important să avem în vedere artiştii români care creează în străinătate’, a afirmat preşedintele ICR, Liviu Jicman.
El a anunţat că proiectul expoziţional de la Bucureşti va fi ‘multiplicat’ şi peste hotare.
‘Institutul Cultural Român are, prin misiunea sa, activitate, evident, în special în afara ţării, în primul rând prin reprezentanţele sale în străinătate. Au fost foarte multe evenimente pe care colegii noştri din străinătate le-au organizat şi le organizează în această perioadă pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, dar am găsit că este foarte inspirat să ne gândim la un proiect expoziţional aici, la Bucureşti, care să fie, ulterior, multiplicat, poate chiar în această formă sau adaptat în funcţie de spaţii, mai mare, mai mic. Sperăm să avem deschiderea colegilor noştri din străinătate, dar, de ce nu, să găsim şi alte spaţii în alte ţări în care nu avem reprezentanţe ICR să ducem această expoziţie peste hotare’, a afirmat Liviu Jicman.
El a precizat, pentru AGERPRES, că seria acţiunilor dedicate Zilei Culturii Naţionale pe care ICR le organizează în reţeaua sa a început încă din data de 12 ianuarie şi continuă până pe 20 ianuarie.
După această perioadă de debut, urmează să aibă loc în acest an, în care Institutul Cultural Român împlineşte 20 de existenţă, multe alte evenimente.
‘Sunt câteva repere importante pe care le avem anul acesta. Mă gândesc la evenimente în care sprijinim manifestările dedicate Timişoarei Capitală Culturală Europeană, mă gândesc la Anul Dimitrie Cantemir, mă gândesc la Anul aniversar Ciprian Porumbescu, pentru care pregătim o serie importantă de manifestări, unele dintre ele în locaţii foarte importante în lume, mă gândesc la faptul că anul acesta vom marca 30 de ani de când România este membru al Organizaţiei Mondiale a Francofoniei, mă gândesc la Cvadrienala de la Praga, pe care o pregătim şi care va avea loc la jumătatea acestui an. Sunt multe proiecte importante pe care le pregătim şi care, cred eu, că vor marca un an reprezentativ pentru Institutul Cultural Român’, a transmis Liviu Jicman.
Managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, dr. Alexandru Constantin Chituţă, curatorul expoziţiei vernisate marţi, a calificat proiectul drept unul ‘grandios’, precizând că va fi itinerat în ţările în care activează o parte dintre artiştii ale căror lucrări se regăsesc pe simezele ICR.
‘Este cea mai impresionantă expoziţie de artă plastică dedicată Zilei Culturii Naţionale, nu doar pentru că vine dintr-o colecţie privată, a avocatului George Şerban, cât mai ales prin faptul că sunt 51 de artişti, care au trăit sau încă trăiesc în lumea întreagă, care au fost adevăraţi ambasadori culturali ai României, pentru că, acolo unde s-au aflat, şi-au făcut treaba cu vârf şi îndesat, artişti care sunt nu doar în colecţiile muzeale şi în casele de licitaţie din România, ci şi din întreaga Europă’, a spus Chituţă.
Unul dintre cele mai mari evenimente de acest fel realizate în România, expoziţia a fost realizată cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii, printr-un parteneriat între Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional Brukenthal, împreună cu Asociaţia culturală ‘Pictor Octavian Smigelschi’, fiind curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă.
Sunt expuse lucrări semnate de mari nume ale artei plastice contemporane româneşti precum: George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuş, Livia Balu, Georgeta Borusz, Ciobanu Victor Vladimir, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Ana Golici, Nicolae Golici, Harry Guttman, Herold Jacques, Hildegard Kleper Paar, Marcel Iancu, Ion Nicodim, Kovacs Johanna, Denissa Şerban Maschek, Wanda Mihuleac, Paul Neagu, Petre Balanica Nicăpetre, Peter Pusztai, Jules Perahim, Raluca Pilat, Georgeta Irina Pusztai, Valentin Popa , Adrian Pora, Magdalena Rădulescu, Dodi Romanaţi, Petre Rusu, Hedda Sterne, Saul Steinberg, Delia Perrois Sechel, Petre Velicu, Csaba Zemlenyi, Mihu Vulcănescu, Traian A. Filip, Kira Cristinel Popescu, Alma Mariana Ştefănescu-Scheinder, Alexandre Istrati, Sofia Frankl, Gert Fabritius.
‘Avem pictură, gravură, grafică, acuarelă, desen şi sculptură, două lucrări George Apostu, care au fost executate în perioada cât el a trăit la Paris, în 1985’, a spus colecţionarul George Şerban, care a citit o serie de gânduri despre expoziţie aparţinând unora dintre artiştii ale căror lucrări sunt expuse la ICR.
La eveniment au fost prezenţi Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, artişti, colecţionari, directori ai unor instituţii muzeale, directorul Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae. AGERPRES este partener media al expoziţiei.
Expoziţia ‘Artişti români pe mapamond’ va fi deschisă publicului până pe 28 februarie, de luni până vineri, între orele 9,00 – 18,00.