Spitalele din România sunt învechite şi au nevoie de investiţii masive, a declarat preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Ştefan Bâlici.
El a spus, marţi, cu prilejul unei conferinţe organizate de o firmă specializată pe evenimente în domeniul arhitecturii, în parteneriat cu OAR, că nu s-a mai investit corespunzător în spitalele din România de mult prea mult timp şi că, atunci când s-au făcut investiţii, a fost pentru a le aduce la ‘un standard de funcţionare acceptabil’.
Ştefan Bâlici a punctat că sunt clădiri vechi, care nu mai oferă nici spaţiile necesare unor funcţiuni corespunzătoare şi nici condiţiile sanitare în unele situaţii.
‘Sunt cazuri chiar critice, deci este clar că este vorba în primul rând despre o necesitate de înnoire a acestei infrastructuri, pentru a o aduce la standardele actuale, dar această înnoire dă ocazia şi unei regândiri, unei reconceptualizări a ceea ce înseamnă funcţiunea medicală’, a semnalat Ştefan Bâlici.
Totodată, el a atras atenţia că un spital poate fi perfect din punct de vedere funcţional şi al cerinţelor tehnice specifice, dar să nu aibă calitate arhitecturală. Ştefan Bâlici a punctat că aspectul calităţii arhitecturale nu ţine doar de estetică, ci are şi o funcţie psihologică, terapeutică.
‘Sunt necesare investiţii masive (…) şi acum, într-adevăr, se şi întâmplă o primă etapă de investiţii prin PNRR. Ştim că există acea listă de 27 de construcţii noi sau extinderi ale unor spitale existente, care au fost aprobate pentru finanţare prin PNRR. Deci, este clar o perioadă în care se va lucra mult pe acest segment de infrastructură medicală spitalicească şi de aceea este importantă conferinţa de astăzi, pentru că ne permite să discutăm subiecte profesionale, să schimbăm experienţă cu profesionişti din alte ţări, care sunt implicaţi în astfel de proiecte de construcţii noi de spitale, clinici şi alte alte obiecte de infrastructură medicală’, a adăugat Ştefan Bâlici.