Prim-ministrul slovac Eduard Heger (OLaNO) nu va participa la summitul UE de la Bruxelles din cauza situaţiei politice din ţară, a declarat purtătoarea de cuvânt a premierului, Lubica Janikova , pentru agenţia slovacă TASR, citată de Agerpres.
‘El (Heger) l-a rugat pe prim-ministrul ceh Petr Fiala, printr-o scrisoare, să reprezinte Slovacia la summitul de la Bruxelles’, a declarat Janikova marţi.
Guvernul minoritar slovac a obţinut un respiro suplimentar marţi după ce deputaţii au amânat până joi votul asupra moţiunii de cenzură, oferindu-i lui Heger timp să câştige susţinători sau să negocieze variante de compromis, precum posibile alegeri anticipate, transmite Reuters.
Organizarea de alegeri înainte de termenul din 2024 ar putea afecta sprijinul Slovaciei pentru ţara vecină Ucraina, mai ales dacă la putere va ajunge opoziţia de stânga, care conduce în sondaje şi are o poziţie critică faţă de ajutorul militar acordat Kievului.
Coaliţia condusă de Heger (OLaNO) a preluat guvernarea în 2020, dar a fost slăbită de ieşirea de la guvernare a unui partener în septembrie.
Heger nu a reuşit până acum să obţină acordul parlamentului pentru proiectul de buget pe 2023, care include noi cheltuieli pentru compensarea impactului creşterii preţului la energie asupra gospodăriilor şi firmelor.
Opoziţia trebuie să îşi asigure votul a cel puţin 76 de deputaţi din totalul de 150 pentru a demite guvernul.
Formaţiuni din opoziţie – printre care partidul libertarian SaS, care a părăsit în septembrie coaliţia lui Heger – au depus o moţiune de cenzură, acuzând guvernul de măsuri insuficiente pentru a ajuta populaţia să facă faţă creşterii preţurilor la energie.
Câţiva deputaţi independenţi, ale căror voturi sunt cruciale pentru Heger, s-au alăturat marţi criticilor faţă de guvernul său, mărind riscul demiterii acestuia.
SaS a ieşit de la guvernare după luni de dispute între liderul său şi fost ministru al economiei, Richard Sulik, şi ministrul de finanţe Igor Matovic, care este şi şeful partidului lui Heger.
Dacă guvernul va fi demis, preşedintele Zuzana Caputova ar putea fie să permită cabinetului să rămână în funcţie o perioadă, fie să numească un nou executiv, posibil unul tehnocrat.
Totuşi, câteva partide au cerut alegeri anticipate, chiar dacă aceasta ar necesita unele modificări legislative.
‘Singura soluţie la această criză este un scrutin anticipat în prima jumătate a anului viitor’, a spus Robert Fico, şeful partidului de opoziţie SMER şi fost prim-ministru. El a respins ceea ce a spus a fi oferta guvernului de a devansa alegerile în septembrie 2023.
sursa – AGERPRES
Articolul Prim-ministrul slovac nu va participa la summitul UE din cauza situaţiei politice interne apare prima dată în Ecopolitic.