Primăria Arad a înregistrat primele cereri de decontare a cheltuielilor făcute de persoane fizice care găzduiesc refugiaţi ucraineni, conform OUG nr. 28 din 23 martie 2022, însă oamenii au la dispoziţie doar formularul pentru cheltuielile de hrană, nu şi cele de cazare.
Reprezentanţii Primăriei Arad au precizat, la solicitarea AGERPRES, că vineri, în prima zi în care se puteau depune cererile, au fost înregistrate cinci, iar luni dimineaţă, în prima oră în care au fost deschise birourile instituţiei, au mai fost înregistrate patru cereri.
Potrivit sursei citate, până la acest moment este disponibil doar formularul pentru decontarea cheltuielilor cu hrana pentru refugiaţi, nu şi în cazul celor de cazare. Astfel, funcţionarii îi îndeamnă pe solicitanţi să treacă în acelaşi formular şi cheltuielile de cazare.
Primăria informează că persoanele care găzduiesc refugiaţi ucraineni pot depune cereri pentru decontarea cheltuielilor cu hrana la Camera 5 din Palatul Cenad, dar şi online, la adresa de e-mail pma@primariaarad.ro. Cererile se depun în primele trei zile lucrătoare ale lunii, pentru luna anterioară.
Solicitările pentru decontare vor fi însoţite de o declaraţie pe proprie răspundere (Anexa 2), precum şi de copia actului de identitate al solicitantului şi documentele care atestă dreptul de folosinţă asupra locuinţei în care sunt găzduite persoanele refugiate. Solicitantul va preciza dacă optează pentru încasarea sumei în numerar sau prin virament bancar.
Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad va achita sumele prevăzute în situaţiile centralizatoare transmise de Primăria Arad în cel mult zece zile lucrătoare.
În 23 martie, Guvernul a aprobat ordonanţa prin care românii care au găzduit sau găzduiesc refugiaţi proveniţi din Ucraina pot să beneficieze la cerere de decontarea unor cheltuieli, şi anume 20 de lei/zi pentru hrană şi 50 de lei/zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită.