Primăria municipiului Bistriţa intenţionează să implementeze un proiect de dezvoltare imobiliară pe o suprafaţă de 15 hectare, în parteneriat public-privat, viitorul cartier rezidenţial urmând să respecte o viziune urbanistică unitară şi să concentreze aproximativ 6.000 – 7.000 de locuitori, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Ioan Turc.
Ansamblul rezidenţial ar urma să fie construit în localitatea componentă Unirea, în zona Cocoş, acolo unde funcţionează pârtia de schi situată la cea mai mică altitudine din ţară, un aerodrom privat şi se află în curs de finalizare o nouă sală polivalentă.
Primarul va propune ca, în bugetul pentru anul în curs, să fie prinsă suma necesară pentru realizarea planului urbanistic zonal (PUZ) aferent acestui proiect.
‘PUZ-ul din zona Cocoş va fi realizat pentru o suprafaţă de 15 hectare, acolo urmând să implementăm un proiect de dezvoltare imobiliară, din punctul meu de vedere primul de după 1990 care va fi conform, după toate standardele. Va fi şi primul proiect în care se implică Primăria municipiului Bistriţa în această modalitate, în sensul în care noi vom pune la dispoziţie terenul, vom duce utilităţile şi vom intra în parteneriat cu antreprenori din Bistriţa, în aşa fel luând şi din presiunea care există în momentul de faţă pe zonele aglomerate din oraş. Tot noi, primăria, vom concepe proiectele, adică nu va construi nimeni după propriul proiect’, a spus edilul.
Potrivit explicaţiilor oferite de Ioan Turc, în zona Cocoş ar urma să fie edificate blocuri cu maximum trei etaje, care să însumeze aproximativ 2.500 – 3.000 de apartamente, din care aproximativ 10% vor reveni primăriei, care le va oferi spre închiriere specialiştilor.
‘Ce vom face cu aceste apartamente: vom stimula oamenii care dau o portanţă mare oraşului, adică specialişti în domeniul tehnic, medici, profesori pe care îi aşteptăm, pentru că vrem să dezvoltăm componenta universitară, de ce nu ofiţeri, pentru că avem o unitate militară mare’, a afirmat primarul.
Din suprafaţa totală de 15 hectare, o treime ar urma să fie ocupată de drumurile de acces, trotuare şi de spaţii pentru construirea unei creşe, a unei grădiniţe, a unor spaţii comerciale, dar şi a unei biserici.
Primarul Bistriţei a adăugat că acest proiect de dezvoltare imobiliară va fi unul pilot, urmând să fie propuse iniţiative asemănătoare şi în alte zone ale municipiului, în funcţie de necesităţile locative ale populaţiei.