Un număr de 7 proiecte sociale propuse de ONG-uri vor fi finanţate de la bugetul municipiului Braşov, cu sume între 39.000 şi 49.000 de lei, în valoare totală de 311.611,94 lei.
Cele 7 proiecte au fost selectate de o comisie de evaluare a Primăriei, din 12 proiecte depuse.
Conform viceprimarului Flavia Boghiu, proiectele selectate ‘vin să răspundă nevoilor sociale din municipiu pe ariile tematice care au fost stabilite în Ghidul de finanţare’ şi ‘vin în completarea serviciilor pe care municipiul le oferă prin Direcţia de Asistenţă Socială’.
‘Ariile tematice sunt de servicii pentru persoane cu dizabilităţi, copii sau adulţi, persoane vârstnice, victime ale violenţei domestice, proiecte cu şi despre sănătate mintală sau pentru copiii care au părăsit sistemul instituţionalizat de stat. (…) Ne bucurăm să vedem că, faţă de anul trecut, când a fost prima ediţie a finanţării acestor proiecte sociale, numărul a crescut, astfel că, de la trei proiecte finanţate în 2021, anul acesta avem un număr de şapte proiecte finanţate’, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.
Astfel, unul dintre proiectele câştigătoare este ‘Împreună învingem întunericul’, al Asociaţiei Nevăzătorilor din România – Filiala Braşov, cu cea mai mare valoare a finanţării – 49.901 lei – care prevede realfabetizarea/învăţare citirii în alfabet Braille pentru nevăzători tardivi.
‘Reconnect – Parent Skills’, al Asociaţiei Rază de Speranţă în Intervenţia şi Terapia TSA, cu o valoare de 42.500,94 lei, prevede acordarea unui pachet de servicii specializate integrate de sănătate mintală pentru un număr de 50 părinţi/aparţinători ai copiilor cu TSA şi/sau tulburări de sănătate mintală asociate, ‘Competenţe Educative sporite pentru copiii cu CES’, al Asociaţiei Dicta, cu o valoare de 41.018 lei, urmăreşte ‘creşterea nivelului de integrare în învăţământul de masă în rândul a 15 copii cu cerinţe educaţionale speciale, în urma dezvoltării aptitudinilor psiho-comportamentale prin consiliere, terapie şi suport, iar proiectul ‘EQUILIBRUM, al Asociaţiei de Servicii Sociale SCUT, cu o valoare de 39.042 lei, constă într-o campanie de informare şi conştientizare a importanţei sănătăţii mintale în rândul adolescenţilor.
‘Programul de abilitare a persoanelor cu dizabilităţi în comunitate’, al Asociaţiei pentru Persoane cu Dizabilităţi Fizice Sf. Haralambie, finanţat cu 44.900 de lei, are ca activităţi principale demonstraţii şi iniţiere în sport în scaun cu rotile – handbal şi baschet – şi în dans adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi, iar ‘Primul pas spre Viitor al Asociaţiei Zâmbeşte pentru Viitor, finanţat cu 49.500 de lei, urmăreşte să faciliteze accesul pe piaţa muncii a tinerilor aflaţi în situaţii de risc social din 5 colegii tehnice din Municipiul Braşov (Colegiul Tehnic ‘Maria Baiulescu’, Colegiul Tehnologic Silvic ‘Dr. Nicolae Rucăreanu’, Colegiul Tehnic de Transporturi, Colegiul Tehnic Transilvania şi Colegiul Tehnic ‘Mircea Cristea’ din Braşov).
Al şaptelea proiect ‘Alături de cei vulnerabili pentru creşterea calităţii vieţii’, al Asociaţiei ‘Aici pentru Tine’, cu o valoare de 44.750 de lei, constă în asigurarea, pentru 60 de persoane vulnerabile, a unor pachete cu produse alimentare şi sanitare. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)