Primăria Braşov a anunţat că organizează miercuri, online, pe platforma Zoom, o dezbatere publică în care va prezenta propunerile de amenajare a unor drumuri forestiere în locul drumului Goriţa, la a cărui amenajare s-a renunţat, prin votul Consiliului Local, în decembrie 2020.
Variantele propuse de Primărie nu au fost deocamdată făcute publice, urmând ca acestea să fie prezentate publicului participant la dezbaterea online de miercuri.
‘Chiar dacă Goriţa este acum istorie, discuţia despre oportunitatea amenajării de noi drumuri forestiere există şi ar trebui să aibă loc în spaţiul public, drept pentru care vă invit pe toţi miercuri, de la ora 17,00, la o dezbatere publică la care va fi prezentă şi Regia Pădurilor Kronstadt. Specialiştii regiei vor veni cu analize şi cu propuneri cu privire la oportunitatea amenajării unor noi trasee de drum forestier. Prin urmare, daţi de ştire tuturor, şi vă aştept, online, miercuri, de la ora 5,00’, a transmis primarul Allen Coliban.
La iniţiativa primarului USR PLUS, Consiliul Local Braşov a adoptat, pe 3 decembrie, o hotărâre prin care a decis că amenajarea drumului forestier Goriţa nu este oportună. Având în vedere, însă, că această investiţie era parte a unui proiect cu finanţare europeană nerambursabilă, din care mai făcea parte şi reabilitarea altor patru drumuri forestiere, s-a luat decizia ca municipalitatea braşoveană să-l mandateze pe primar să înainteze AFIR, cu care contractase realizarea proiectului european, o propunere de înlocuire a acestui drum.
Realizarea drumului Goriţa a fost obiectul unui adevărat scandal la nivel local timp de doi ani, după ce o parte a societăţii civile braşovene, ale cărei demersuri au fost sprijinite de USR, a protestat împotriva realizării proiectului, motivând că prin acesta ar fi fost tăiaţi 1.000 de arbori de pe suprafaţa unde era prevăzută realizarea drumului forestier.
Amenajarea drumului Goriţa, alături de alte patru drumuri forestiere, era cuprinsă în proiectul ‘Investiţii pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a municipiului Braşov’, pentru care s-a obţinut finanţare nerambursabilă din fonduri europene în valoare de 6,6 milioane de lei.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a transmis, marţi, răspunzând unor întrebări din partea presei, că, dacă nu se va ajunge la o soluţie de modificare a contractului de finanţare, semnat cu AFIR în 2017, banii pe care municipalitatea i-a primit deja pentru partea de proiectare vor trebui restituiţi.