AcasăStiri generalePrimăria Braşov vrea să cumpere o grădiniţă retrocedată foştilor proprietari, dar nu...

Primăria Braşov vrea să cumpere o grădiniţă retrocedată foştilor proprietari, dar nu doreşte să plătească preţul cerut

Primăria Braşov vrea să cumpere terenul şi clădirea în care funcţionează o grădiniţă din municipiu pentru a evita ca aceasta să fie evacuată de proprietari, încercând, în perioada următoare, să negocieze tranzacţia în limita preţului stabilit de un evaluator independent, sub cel de aproximativ 600.000 de euro solicitat.

Este vorba despre Grădiniţa cu program prelungit nr. 13, care funcţionează în zona centrală a oraşului, într-o clădire retrocedată fostului proprietar, care, alături de cel al terenului, au somat, în urmă cu mai multe săptămâni, conducerea unităţii de învăţământ preşcolar să le evacueze în condiţiile în care Primăria nu a vrut să plătească sumele solicitate pentru a achiziţiona cele două imobile.

Primăria Braşov a anunţat, miercuri, că va solicita Consiliului Local, în următoarea şedinţă de plen, aprobarea pentru cumpărarea celor două imobile, clădire şi teren, la preţul stabilit de un evaluator independent, care este mult mai scăzut decât cel solicitat de proprietari.

De la momentul finalizării ultimului proces dintre Primăria Braşov şi foştii proprietari şi prima ofertă de vânzare, valoarea celor două imobile a crescut cu 3,7%.

‘Deşi persoana care îi reprezintă pe cei doi proprietari a fost invitată astăzi (miercuri – n.red.) la primărie pentru a discuta asupra preţului, aceasta a refuzat să dea curs invitaţiei, în condiţiile în care municipalitatea este pregătită să accepte preţul rezultat din cele două evaluări şi are fondurile necesare prevăzute în buget. Conform evaluării realizate de proprietari, valoarea totală a imobilului (valoarea de piaţă recomandată) este de 564.000 de euro, fără TVA, din care valoarea construcţiei este de 402.545 de euro, iar valoarea terenului este de 161.455 euro. Totodată, reprezentantul proprietarilor a comunicat primăriei că, de la momentul la care a transmis prima ofertă de vânzare, valoarea proprietăţilor similare a crescut cu 3,7%, ceea ce înseamnă că valoarea întregii proprietăţi, construcţie şi teren, actualizată, este de 584.120 de euro, la care se adaugă TVA’, a precizat Primăria Braşov.

În acelaşi timp, Primăria Braşov este dispusă să plătească 554.000 de euro fără TVA.

Valoarea rezultată în urma expertizei realizate la comanda primăriei este de 554.000 de euro, fără TVA, pentru ambele imobile.

Procesele dintre Primăria Braşov şi proprietarii terenului şi clădirii de la Grădiniţa nr. 13 au durat mai mulţi ani, municipalitatea ajungând, în anul 2021, să încheie un contract de închiriere pe clădire, pentru o perioadă de 10 ani, după ce, în anul anterior, instanţa de judecată a obligat administraţia publică locală să restituie în natură acest imobil.

În ce priveşte terenul, procesele cu proprietarul acestuia nu s-au terminat. Deoarece acesta a încercat să îngrădească accesul copiilor spre grădiniţă, Primăria Braşov a obţinut, în instanţă, o hotărâre executorie prin care îl obligă pe proprietar să permită accesul, până la soluţionarea litigiului care are ca obiect constituirea dreptului de servitute de trecere.

La începutul lunii aprilie, conducerea grădiniţei a fost somată să părăsească clădirea. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks