Municipalitatea urmează să încheie un parteneriat cu Asociaţia Ride&Ride în vederea acţiunilor de pregătire şi prevenţie pentru reducerea riscurilor de dezastre în comunitate.
Un proiect de hotărâre în acest sens figurează pe ordinea de zi a şedinţei de marţea viitoare a Consiliului General al Capitalei.
În baza protocolului, membrii asociaţiei urmează să se deplaseze la locul exerciţiului/evenimentului pentru a se alătura echipelor de intervenţie, folosind mijloacele proprii de transport, în principiu motociclete, pentru intervenţii în care se oferă asistenţă medicală de prim ajutor. De asemenea, ei se vor implica în transportul medicamentelor, alimentelor sau altor echipamente medicale de mici dimensiuni în locuri greu accesibile cu autoturismele sau la orice intervenţie în care timpii de deplasare ai Ride&Ride sunt mai mici decât cu autoturismul.
Municipiul Bucureşti, prin Direcţia Generală Situaţii de Urgenţă, Statistică şi Strategii, va iniţia, va gestiona şi va conduce orice activitate de prevenţie şi/sau intervenţie conform legii.
Protocolul va avea o perioadă de valabilitate de trei ani.
În raportul de specialitate se menţionează că Municipiul Bucureşti, prin Direcţia Relaţia cu ONG şi prin Direcţia Generală Situaţii de Urgenţă, a iniţiat încă din 2021 consultări cu organizaţii neguvernamentale cu expertiză în domeniul pregătirii pentru situaţii de urgenţă, pentru a pune bazele unei colaborări în vederea asigurării unui răspuns complet şi integrat.
Asociaţia Ride&Ride a fost înfiinţată în anul 2019, având peste 3.000 de membri pe Telegram şi peste 9.300 membri pe grupul de Facebook.
‘Obiectivul asociaţiei este dezvoltarea Emergency Ride&Ride un fenomen care devine un suport valoros pentru toţi participanţii la trafic pe două roţi şi nu numai. (…) Grupul Emergency Ride&Ride este format din medici, asistenţi şi mecanici moto care şi-au oferit disponibilitatea şi răspund apelurilor în situaţiile care presupun o intervenţie rapidă. Asociaţia Ride&Ride prin particularitatea grupului Emergency Ride&Ride a participat la acţiuni de pregătire cu Poliţia Rutieră Bucureşti, la sesiuni de instructaj în poligon alături de Brigada Rutieră, privind modul de reacţie în cazurile de urgenţă: evitarea obstacolelor la viteză, frânare de urgenţă, deplasare cu grad de risc. De asemenea, voluntarii asociaţiei au participat la simulări de evenimente împreună cu SMURD, pentru prevenirea accidentelor, dar şi pentru învăţarea modului de gestionare a unei situaţii de accident după caz, precum şi la acţiuni preventive asupra consumului de substanţe şi asupra criminalităţii împreună cu Inspectoratul de Poliţie Târgovişte şi Departamentul Antidrog din cadrul Poliţiei Române’, se arată în raport.