Reprezentanţii Consiliului Local Municipal Constanţa au aprobat, marţi, proiectul referitor la contractarea unei finanţări rambursabile în valoare de maximum 253.918.000 lei, pe o perioadă de cel mult 13 ani, pentru realizarea mai multor investiţii publice de interes local.
Cea mai mare sumă din creditul respectiv, de peste 193,8 milioane de lei, este prevăzută pentru proiectul privind construirea unui nou CET.
Peste 30,3 milioane de lei vor fi alocate pentru proiectul ‘Policlinica Municipală, specializarea cardiologie şi oncologie Constanţa – spital nou’, aproape 9 milioane de lei pentru achiziţionarea de autobuze electrice şi circa 4,4 milioane de lei pentru un incubator de afaceri.
Alte proiecte vizate sunt reabilitarea şi modernizarea mai multor unităţi de învăţământ, reabilitarea reţelelor de termoficare, crearea unui spital modular în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase în contextul Covid 19, reabilitarea bulevardelor.
Potrivit primarului Constanţei, Vergil Chiţac, contractarea acestui împrumut este motivată de faptul că sumele pentru investiţii prevăzute în bugetul local sunt foarte mici.
‘Oraşul Constanţa este un oraş solvabil, deci nu se pune problema că nu putem împrumuta aceşti bani. (…) Oraşul Constanţa are nevoie de dezvoltare. Revin şi spun: toţi consilierii au văzut bugetul anterior, ştiu că preţurile au crescut foarte mult din cauza acestei crize energetice şi, când ne uităm pe buget, vedem că cheltuielile de funcţionare au crescut foarte mult. Nu numai la noi, în toată ţara asta, în toată Europa. Veniturile nu sunt pe măsura creşterii acestor cheltuieli, motiv pentru care ne-a rămas un spaţiu bugetar foarte mic pentru investiţii’, a afirmat Chiţac.
El a mai spus că este nevoie de bani în primul rând pentru finalizarea la termenul scadent – 2023 a unor proiecte cu fonduri europene.
‘Noi, cu banii, trebuie să facem două tipuri de investiţii, facem investiţii pe proiecte care nu sunt finanţate din bani europeni, deci nu avem această oportunitate, şi avem parcuri, avem străzi, avem trotuare, dar trebuie să punem bani ca să putem duce la bun sfârşit proiecte pe care le-am semnat. (…) Este adevărat că pentru unele dintre ele cheltuielile eligibile au crescut pentru că pe bulevarde, care s-au făcut pe veghea administraţie, s-a făcut aplicarea, devizele s-au făcut la nişte preţuri care erau valabile atunci, dar uitaţi-vă că acum preţurile au crescut foarte mult. Ce să facem? Să nu închidem bulevardele? Mai mult decât atât, ordinea în care s-au pus aceste proiecte … sunt cele care trebuie finalizate imediat. (…) Despre reţelele de termie … ne-am angajat să schimbăm toată infrastructura asta, toate reţelele de transport primar secundar şi în 3 ani de zile să facem CET-ul. Nu văd niciun motiv real pentru a refuza în momentul de faţă această cofinanţare care nu face altceva decât să asigure finanţarea pentru încheierea proiectelor în anul acesta. Cele mai multe dintre ele trebuie terminate în anul 2023 pentru că sunt în banii din exerciţiul bugetar 2014 – 2020’, a argumentat primarul Chiţac, în şedinţa Consiliului Local Municipal. AGERPRES / (A – autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă)