Primăria Sectorului 1 a transmis, marţi, că va întreprinde toate demersurile necesare în vederea funcţionalizării Corpului C al Liceului de Arte Plastice ‘Nicolae Tonitza’, susţinând că lucrările recepţionate în urmă cu cinci ani au fost executate defectuos.
Părinţii elevilor Liceului ‘Nicolae Tonitza’ au anunţat că vor organiza, joi, un protest în faţa sediului Primăriei Sectorului 1 deoarece elevii învaţă online din luna octombrie din cauza lipsei de spaţiu din unitatea de învăţământ.
Administraţia locală precizează, într-un comunicat transmis AGERPRES, că un raport de expertiză tehnică extrajudiciară realizat în februarie 2017 privind construcţia acestui corp de clădire semnala deficienţe ‘majore’. ‘Lucrări executate prost, pentru care nu s-a respectat proiectul iniţial’, a menţionat Primăria Sectorului 1, care a publicat integral această expertiză, ‘pentru a prezenta în detaliu situaţia de la această unitate de învăţământ’.
Corpul C al Liceului de Arte Plastice ‘Nicolae Tonitza’ din Bucureşti este o clădire complet nouă, recepţionată în 2016, dar care nu a fost niciodată dată în folosinţă. Preţul contractului a fost de 18 milioane lei, cu termen de execuţie 3 luni.
‘O parte dintre problemele constatate, în 2017: infiltraţii de apă în subsol şi pe terasele exterioare, probleme la adăpostul de apărare civilă, apa care stagnează în căile de evacuare din subsol, deficienţe privind măsurile de apărare contra incendiilor, existenţa de neetanşeităţi la elementele constructive exterioare au fost constatate şi în 2021, când Primăria Sectorului 1 a demarat lucrări masive de reparaţii’, se arată în comunicatul citat.
Potrivit raportului, ‘toate deficienţele semnalate au avut drept principală cauză execuţia defectuoasă a unei părţi semnificative a lucrărilor, atât de construcţii, cât şi de instalaţii’, care a fost amplificată de ‘superficialitatea’ proiectanţilor şi a diriginţilor de şantier.
‘Proiectantul avea obligaţia să coordoneze specialităţile proiectului şi să dea suficiente detalii de execuţie, în completarea standardelor şi normelor aplicabile. Asumarea responsabilităţii în acest caz ţine atât de latura morală, cât şi mai ales profesională, în tot ceea ce priveşte asumarea soluţiilor pe care le-a conceput şi iniţiat ca execuţie’, a completat Primăria Sectorului 1.
În ciuda acestor nereguli, în decembrie 2019 a fost depusă documentaţia tehnică pentru a obţine autorizaţia ISU, iar răspunsul primit a arătat probleme majore pentru care nu se poate da curs solicitării, a indicat administraţia locală. ‘Avizul iniţial ISU a fost dat pentru un proiect care nu se regăseşte decât parţial în construcţia actuală (gangul de trecere are dimensiuni mai mici decât cele prevăzute în proiect, compartimentările şi funcţionalităţile sunt diferite faţă de proiect, evacuările sunt insuficiente şi prost amplasate)’, se mai explică în comunicat.
Conform acestuia, ‘Primăria Sectorului 1 va întreprinde toate demersurile în vederea funcţionalizării acestei clădiri de la Liceul ‘Nicolae Tonitza’ cu respectarea normelor ISU, în cel mai scurt timp, astfel încât elevii şi profesorii să îşi desfăşoare activitatea în condiţii de securitate optime’.