AcasăStiri generalePrimăria Sectorului 2 ar putea susţine dezvoltarea unui incubator de afaceri în...

Primăria Sectorului 2 ar putea susţine dezvoltarea unui incubator de afaceri în cadrul programelor Agenţiei Spaţiale Europene

Primăria Sectorului 2 ar putea iniţia o colaborare cu Universitatea Politehnica Bucureşti, în vederea înfiinţării şi dezvoltării unui Incubator de Afaceri (ESA BIC Ro) în cadrul programelor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

În şedinţa din 30 septembrie, Consiliul General al Capitalei va dezbate un proiect prin care Primăria Sectorului 2 ar putea fi împuternicită să încheie un acord în acest sens cu Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Incubatorul are ca scop promovarea mediului antreprenorial în domeniul tehnologiilor spaţiale.

Potrivit proiectului, acordul ar urma să fie încheiat pe o durată de 60 de luni. El urmează să aibă o valoare totală de 2,5 milioane euro, dintre care contribuţia Sectorului 2 va fi de 1,25 milioane euro, respectiv 250.000 de euro/an, pe durata a cinci ani.

Contribuţia Universităţii Politehnica va fi aceeaşi, reprezentând parte din proiectul European Space Agency Business Incubation Centre Romania (ESA BIC România), finanţat de ESA.

În luna august, Universitatea Politehnica şi-a exprimat intenţia de a colabora cu Primăria Sectorului 2 pentru înfiinţarea şi dezvoltarea incubatorului de afaceri în cadrul programelor ESA.

Conform documentelor ataşate proiectului de hotărâre, România a aderat la Agenţia Spaţială Europeană în 22 decembrie 2011, devenind cel de-al 19-lea membru cu drepturi depline. Acest lucru permite accesul organizaţiilor din România la toate programele derulate.

Biroul ESA pentru Transferul de Tehnologie şi Incubarea Afacerilor a iniţiat Centrele de Incubare a Afacerilor ESA (ESA BIC) încă din anul 2003 pentru a inspira şi a colabora cu antreprenorii. Practic, start-up-urile ce vor funcţiona în cadrul incubatorului de afaceri vor prelua rezultatele cercetării ştiinţifice specifice ştiinţelor spaţiale puse la dispoziţia ESA şi vor crea cadrul necesar în vederea utilizării acestor rezultate în dezvoltarea unor tehnologii cu aplicabilitate în viaţa cotidiană.

Biroul ESA coordonează centre ESA BIC în mai multe state membre UE – Germania, Italia, Belgia, Franţa, Spania, Portugalia, Suedia, Cehia, Austria, Elveţia şi Irlanda.

ESA BIC România contribuie la diseminarea programelor ESA la nivel naţional cu scopul de a identifica şi incuba noi actori industriali în domeniul tehnologiilor spaţiale. Accesul la incubare se realizează prin Competiţia Permanentă ESA BIC România, organizată de către Agenţia Spaţială Română.

ESA BIC Ro are ca obiectiv incubarea a zece firme pe an, care să dezvolte tehnologii spaţiale sau să preia tehnologii spaţiale pentru aplicaţii terestre (o incubare durează doi ani). De asemenea, finanţează fiecare incubat cu 50.000 de euro (25.000 de euro contribuţie ESA, 25.000 de euro confinanţare naţională).

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks