Consiliul Local al Sectorului 2 cere acordul Consiliului General al Capitalei pentru a încheia un protocol de colaborare cu Termoenergetica, în cadrul unui proiect menit să asigure apă caldă şi căldură, începând din iarna anului viitor, pentru persoanele care locuiesc în imobile care se află la capăt de coloană în reţeaua de termoficare.
Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în şedinţa de joi a Consiliului Local Sector 2, cu 15 voturi ‘pentru’ şi 10 ‘împotrivă’.
Potrivit protocolului, Sectorul 2 va asigura finanţarea costurilor generate de închirierea de către compania Termoenergetica a unor echipamente specifice şi specializate, cu funcţionare pe gaz, pentru îmbunătăţirea confortului termic al cetăţenilor racordaţi punctele termice Ramura Tei, Cheile Zănoagei (PT 1, 2, 3 şi 4) şi Luncşoara.
Termoenergetica va întreprinde toate demersurile în scopul de a obţine licenţe, avize şi autorizaţiile impuse de legislaţia în materie, necesare implementării protocolului. De asemenea, se va asigura că partea de operare/întreţinere/reparaţie va fi realizată astfel încât livrarea de agent termic să se facă în mod continuu, cu întreruperi minime, motivate de trecerea de pe o sursă pe alta.
Conform primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu, proiectul vizează susţinerea persoanelor care se află la capăt de coloană în reţeaua de termoficare şi care ‘suferă de frig în aceste momente’ din cauza că nu s-au realizat reparaţiile necesare de-a lungul anilor.
‘Am muncit foarte mult pentru a evita suprapunerile de atribuţii şi pentru a evita dubla finanţare. Dar ce este important este că 11.000 de oameni vor putea iarna viitoare să aibă o asigurare că nu vor suferi de frig. (…) Combustibilul folosit va fi gaz, în acest sens urmând să se facă nişte branşamente la Distrigaz. Consider că acest combustibil este cel care asigură în mod optim necesarul de încălzire, fără să pună atât de mult în pericol mediul. Ideal ar fi să avem energie verde, dar pentru asta avem nevoie de investiţii mai serioase’, a precizat Mihaiu.
Primarul a menţionat că Termoenergetica va plăti combustibilul şi utilităţile, în schimb Primăria Sectorului 2 va finanţa închirierea echipamentelor, doar pe perioada în care nu există o investiţie din partea companiei pe acest tronson.
‘În urma acestui protocol, conductele de apă de la Termoenergetica vor fi închise, circuitul va fi sistem închis, va recircula aceeaşi apă. Nu vor mai exista pierderi, va scădea presiunea de pe Termoenergetica. Deci nu se va primi apă preîncălzită, ci se încălzeşte apa direct acolo, odată ce a fost introdusă în instalaţie, ceea ce reduce şi pierderea de apă şi scade presiunea de pe Termoenergetica’, a explicat el.