Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat joi un proiect care vizează majorarea cu 340 de milioane de lei a unui credit în valoare de 150 de milioane de lei, contractat în anul 2022 cu BCR.
Proiectul a fost aprobat cu 18 voturi ‘pentru’, 9 împotrivă şi o abţinere. Astfel, suma de 150 de milioane de lei, reprezentând creditul iniţial, va fi utilizată pentru finanţarea investiţiilor publice de interes local şi cofinanţarea proiectelor de investiţii finanţate din fonduri europene. Este vorba de spre proiecte pentru construirea unor săli de sport, pentru reconfigurarea inrastructurii rutiere, pentru amenajarea de parcări, extinderi de grădiniţe, creşterea eficienţei energetice şi modernizarea unor unităţi de învăţământ. Durata acestei linii de creditare este până la data de 12 septembrie 2032, cu perioada de tragere până în septembrie 2025.
Suma de 340 de milioane de lei va fi utilizată pentru refinanţarea parţială a datoriei publice locale, respectiv suma de 70,4 milioane lei. Diferenţa de 269,5 milioane lei va fi folosită pentru extinderea sistemului de management integrat de la deşeurilor. Durata acestei linii de creditare este de 180 de luni cu o perioadă de tragere de 36 de luni.
Consilierul municipal Mihaela Văcaru (USR) a atras atenţia asupra faptului că proiectul a fost respins de două ori în şedinţele anterioare. Ea a remarcat că o parte din bani sunt destinaţi refinanţării unui credit existent, dar a adăugat că aceste condiţii de refinanţare ar fi ‘mult mai păguboase pentru primărie’ decât creditul precedent.
‘Creşte îndatorarea substanţial pentru primărie şi se mişcă proiectele din spatele acestei finanţări de la o lună la alta. Ni se spune că e nevoie de o finanţare de 300 de milioane de lei, pe 15 ani, ca să finanţăm nişte proiecte care s-ar rambursa din fonduri europene, probabil, în următorii doi-trei ani. E total ilogic ce se propune aici’, a precizat ea.
Conform raportului de specialitate, Primăria Sectorului 3 a solicitat finanţare POIM pentru un proiect care vizează extinderea sistemului integrat al deşeurilor. Colectarea separată urmează să se facă pe patru fracţii. Pentru populaţia de la blocuri se vor amplasa platforme mixte dotate cu două containere îngropate şi două containere supraterane, iar pentru populaţia de la case se vor amplasa pubele de 120 de litri.