Primăria Sectorului 4 vrea să poată oficia căsătorii şi în alte spaţii decât cele special amenajate în acest sens de către autorităţile publice locale şi să poată percepe taxe pentru asigurarea acestor servicii.
Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie dezbătut în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei.
‘Se împuterniceşte expres Consiliul Local al Sectorului 4 să decidă cu privire la instituirea unor taxe speciale pentru asigurarea serviciilor publice locale de oficiere a căsătoriilor în alte spaţii decât cele prevăzute pentru această destinaţie şi pentru alte operaţiuni fiscale, în condiţiile legii’, prevede documentul.
Condiţiile în care se pot institui aceste taxe speciale vor fi stabilite prin regulament aprobat de către Consiliul Local al Sectorului 4.
În referatul de aprobare sunt invocate prevederile art. 30 din Legea 273/2006, conform cărora pentru funcţionarea unor servicii publice locale, create în interesul persoanelor fizice şi juridice, consiliile locale, judeţene şi CGMB aprobă taxe speciale. Cuantumul acestora se stabileşte anual, iar veniturile astfel obţinute se utilizează integral pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pentru înfiinţarea serviciilor publice de interes local, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor curente de întreţinere şi funcţionare a acestor servicii.
În documentaţia care însoţeşte solicitarea venită din partea Primăriei Sectorului 4 se arată că au fost primite frecvent solicitări şi întrebări privind posibilitatea oficierii căsătoriilor în alte spaţii decât cele special amenajate în acest sens de către autorităţile publice locale.
‘Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, este nevoie de a crea un cadru legislativ clar şi previzibil care să stabilească drepturile şi obligaţiile autorităţilor şi persoanelor fizice solicitante, cu scopul de a aduce satisfacţie interesului social generat de dezvoltarea relaţiilor umane. În acest sens, pentru a asigura serviciile de stare civilă într-un cadru reglementat, se impune adoptarea unor taxe speciale în acest domeniu, cu acordul CGMB’, prevede documentul.
Este invocat şi exemplul altor localităţi în care au fost stabilite astfel de taxe: Constanţa – 1.500 de lei, Bacău – 1.000 de lei, Deva – 1.000 de lei.
Pe de altă parte, Primăria Sectorului 4 transmite că autorităţilor publice li se solicită efectuarea cu celeritate a unor servicii publice, precum: eliberarea de copii de pe diverse documente, diverse operaţiuni fiscale, declararea urmată de radierea din evidenţele fiscale a aceluiaşi bun impozabil sau taxabil, încetarea unor măsuri de executare silită, certificate de atestare fiscală.
‘Toate operaţiunile mai sus amintite sunt solicitate adesea de către contribuabili a fi efectuate într-un termen mai scurt, respectiv în aceeaşi zi, invocând diverse motive (vânzare-cumpărare, plecare din ţară, motive de sănătate, etc.) Aceste activităţi presupun asigurarea unor servicii publice urgente, la cererea cetăţenilor, care implică corecta dimensionare a resurselor umane şi materiale, toate aceste cheltuieli fiind suportate însă din bugetul local al Sectorului 4, fapt care necesită instituirea unor taxe speciale pentru acest tip de servicii’, precizează primăria.