AcasăStiri generalePrimăria Sibiu intenţionează să amenajeze încă 90 de insule ecologice pentru colectarea...

Primăria Sibiu intenţionează să amenajeze încă 90 de insule ecologice pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Primăria municipiului Sibiu intenţionează să amenajeze încă 90 de insule ecologice pentru colectarea deşeurilor în zonele de blocuri, în acest sens urmând să solicite 10 milioane de lei din PNRR, informează un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.

Pentru ca să poată solicita fondurile nerambursabile, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, va propune un proiect spre aprobare consilierilor locali, în şedinţa extraordinară, programată miercuri.

‘Am obţinut deja finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 12,5 milioane de lei pentru amenajarea a 110 insule ecologice în locul platformelor existente în zonele de blocuri din Sibiu pentru colectarea deşeurilor. În 20 aprilie se deschide apelul 2 în cadrul PNRR pentru acest tip de proiecte şi vom solicita fonduri nerambursabile pentru încă 90 de astfel de insule, valoarea finanţării solicitate fiind de 10 milioane de lei. Principalul beneficiu al acestor investiţii este taxarea pentru salubrizare în funcţie de numărul real, contorizat digital, de aruncări pe fiecare apartament astfel că fiecare va plăti în funcţie de cât de corect şi conştiincios colectează reciclabilele. Investim astfel consistent în sistemul de gestionare a deşeurilor pe plan local, pentru protecţia mediului în care trăim’, a declarat Astrid Fodor, citată în comunicatul de presă.

Potrivit primarului, fiecare insulă va deservi minim 200 de utilizatori şi va fi alcătuită din 5 containere individuale pentru biodegradabil, sticlă, plastic/metal, hârtie/carton şi respectiv rezidual. Acestea vor fi dotate cu echipamente digitale pentru controlul accesului, dar şi pentru transmiterea datelor la distanţă, care vor fi colectate de un program informatic dedicat.

‘Fiecare apartament arondat acestor platforme va primi carduri de acces astfel că se va înregistra numărul de utilizări/container, iar taxa de salubrizare se va calcula în funcţie de acesta. Scopul este acela de a motiva cetăţenii să sorteze cât mai corect deşeurile şi să utilizeze cât mai puţin containerul de rezidual, tipul de deşeuri a căror gestionare costă şi poluează cel mai mult şi care atrage cele mai mari penalizări legale pentru utilizatorii sistemului’, se mai arată în comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks