Primăria Suceava alocă aproximativ 3 milioane de lei pentru a amenaja 154 de locuri de parcare la Mănăstirea ”Sf. Ioan cel Nou”, după ce aleşii locali au aprobat, vineri, într-o şedinţă extraordinară, indicatorii tehnico economici pentru acest proiect iniţiat de edilul şef, Ion Lungu.
Potrivit raportului serviciului de specialitate, Consiliul Local a aprobat în noiembrie 2021 asocierea municipiului Suceava cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în vederea amenajării unei parcări de interes public pe strada Ion Vodă Viteazul nr. 2, pe un teren în suprafaţă de 5.471 de metri pătraţi, proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Potrivit raportului, în zonă, parcarea autoturismelor se face ‘la bordură’, iar parcarea amenajată la intrarea principală la Mănăstirea ”Sf. loan cel Nou” din Suceava este insuficientă pentru traficul mare de autovehicule şi conduce la o aglomerare ce periclitează chiar siguranţa pietonală la intrarea în curtea interioară a obiectivului.
Parcarea va avea un număr estimat de 154 de locuri şi va ajuta la decongestionarea traficului din zonă, mai ales cu ocazia evenimentelor religioase organizate la Mănăstirea ‘Sf. loan cel Nou’.
Soluţia recomandată în cadrul documentaţiei are în vedere realizarea unei parcări cu spaţii verzi pentru fiecare loc de parcare şi îmbrăcăminte din piatră naturală, fiind prevăzute cinci zone verzi interioare, sub forma unor fâşii cu alveole la capete, cu lăţimea de 3,20 m şi lungimea de 27,50 m, perpendiculare pe locurile de parcare şi paralele cu căile de acces secundare, dar şi zone verzi perimetrale.
Delimitarea de spaţiile verzi şi trotuare se va realiza cu borduri din piatră naturală (andezit) mari cu dimensiunea de 13x13x26 cm, pe fundaţie din beton, iar trotuarul va avea îmbrăcămintea din piatră naturală, cubica (andezit) cu grosimea de 5 cm.
Structura rutieră a parcării va fi din piatră cubică, andezit cu grosimea de 10 cm cu model de montaj în arce.
Locurile de parcare vor avea dimensiunile 2,50 x 5,00 m şi vor fi dispuse perpendicular.
Proiectul prevede şi locuri de parcare pentru persoane cu dizabilităţi şi rampe de acces a acestora în incinta mănăstirii.
Pentru asigurarea stabilităţii terasamentului de rambleu, se va realiza un zid de sprijin din beton în zona de sud a parcării pe o lungime de 57 m şi un zid de sprijin din zidărie de piatră naturală, pe zona de nord a parcării, cu lungimea de 45 m, prevăzut la partea superioară cu balustradă metalică, iar în faţă cu trepte de acces din piatra naturală, pentru asigurarea accesului din parcare în incinta mănăstirii.
Asigurarea iluminatului pe timp de noapte se va realiza cu stâlpi de 8 metri înălţime, zincaţi şi vopsiţi cu culoarea verde.
Pe stâlpii prevăzuţi cu console de iluminat LED se vor monta camere de supraveghere video, de înaltă rezoluţie cu posibilitatea de vizualizare pe timp de noapte, care să acopere întreaga suprafaţă a parcării.
Pentru spaţiile verzi se va prevedea o reţea pentru irigare, automatizată, cu aspersoare.
Durata de implementare a investiţiei este estimată la 10 luni, din care etapa de execuţie este de 4 luni.
Valoarea investiţiei este de 2.936.824,38 lei cu TVA.