Realizarea spitalului regional de la Braşov depinde doar de o ‘semnătură’ a guvernului, pe care şi-a asumat-o Ministerul Sănătăţii, prin protocolul semnat anul trecut cu Primăria Braşov, a declarat joi, cu prilejul unei întâlniri cu parlamentarii braşoveni, primarul Allen Coliban.
Întâlnirea a fost organizată de Ziua Mondială a Sănătăţii de către Primăria Braşov, în parteneriat cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a urmărit obţinerea sprijinului politic pentru proiectul spitalului regional.
‘Concluzia acestei întâlniri a fost de susţinere din partea parlamentarilor de Braşov a construirii spitalului regional, după cum a sintetizat deputatul Marian Rasaliu (PSD-n.r.)’, se arată într-o informare transmisă de Primăria Braşov.
Coliban a afirmat că proiectul poate fi realizat numai dacă ‘se vor uni toate vocile’ din Braşov.
‘Este un proiect la care administraţia locală braşoveană a lucrat în ultimii cinci ani şi care a trecut prin faza de studiu de prefezabilitate şi acum studiu de fezabilitate şi care a ajuns în forma actuală pornind de la ideea de parteneriat public privat. Un parteneriat public privat sub forma ‘Facility Management PPP’, adică o formă în care partenerul privat s-ar ocupa de tot ce înseamnă procedură de achiziţie, partea de proiectare, partea de construire, iar partea publică ar plăti pentru disponibilitatea serviciului. În ultimul an şi jumătate, am semnat un acord cu Consiliul Judeţean şi cu Ministerul Sănătăţii, dat fiind că e foarte important să ne unim forţele şi să fim o voce unită la nivel central, pentru că putem dezvolta cu succes acest proiect doar prin parteneriat, doar printr-o colaborare’, a subliniat primarul USR al Braşovului.
Reprezentanţii BERD au prezentat stadiul în care se află proiectul de investiţii, soluţia de finanţare pentru construirea acestui spital şi avantajele pe care le are implementarea lui printr-un parteneriat public-privat.
‘În mod normal, un parteneriat public-privat presupune finanţarea de către partea privată a spitalului, a construcţiei, urmând ca autoritatea publică să finanţeze spitalul prin aşa-numite plăţi de disponibilitate, pe perioada de contract 25-30 de ani. Însă, pentru a reduce costurile de operare şi întreţinere – care în general rămân pe seama autorităţilor locale – este ideal să fie şi o contribuţie, care poate să fie din fonduri europene sau din bugetul de stat, pentru partea de construcţie. Această structură de finanţare trebuie însă discutată cu autorităţile competente: cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Finanţelor, al Fondurilor Europene şi aşa mai departe’, a spus Venera Vlad, reprezentanta BERD, conform sursei citate.
Valoarea proiectului privind realizarea spitalului regional de la Braşov este estimată la aproximativ 500.000 de euro. Acesta ar urma să aibă 31 secţii, 77 de specialităţi, 972 de paturi, din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă şi 56 pentru spitalizarea de zi, capacitatea unităţii medicale fiind estimată la 370.000 de pacienţi pe an.