Noul stadion al Braşovului, care urmează să fie construit la standarde UEFA, a trecut de prima fază, odată cu aprobarea de către Consiliul Local a studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici, a anunţat, miercuri, primarul Allen Coliban.
Valoarea totală estimată a proiectului este de 150 de milioane de lei, iar termenul prevăzut pentru proiectare şi execuţie – aproximativ doi ani şi jumătate.
Noua arenă va fi construită pe locul actualului Stadion al Tineretului şi ar urma să aibă dublul locurilor pe care le-a avut cel vechi, adică aproximativ 10.000.
‘Braşovul a pierdut, în ultimii 20 de ani, două stadioane importante: Municipalul, care era al doilea cel mai mare stadion al ţării, şi stadionul Tractorul. Acum suntem datori să facem ceva cu Stadionul Tineretului. Expertiza ne-a spus că ar trebui să îl demolăm. Iată că avem o soluţie (…), de a reconstrui această arenă la standardele cele mai înalte, la standarde UEFA Elite, o arenă modernă, cu toate locurile acoperite, o arenă care va avea aproape 10.000 de locuri, potrivit propunerii formulate de realizatorii studiului de fezabilitate. O arenă pe care sper să o avem construită şi finanţată de Compania Naţională de Investiţii, aşa cum se întâmplă în multe oraşe din România. Am avut dialog în acest sens cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii şi cu domnul ministru al Dezvoltării, Adrian Veştea, şi sunt optimist că putem face acest lucru împreună, într-un termen de 2-3 ani de zile, să avem deja şantierul finalizat’, a declarat primarul Allen Coliban.
Stadionul Tineretului a fost construit între 1933 -1937 şi a fost inaugurat cu numele Stadionul Regele Carol al II-lea. Extinderea tribunelor şi construirea peluzelor s-a produs la începutul anilor ’70, în urma acestor modificări arena fiind desemnată să organizeze doar meciuri de fotbal.
În ultima perioadă a funcţionării sale, după demolarea unei peluze, Stadionul Tineretului avea o capacitate de 5.650 de locuri, fiind cel mai mare stadion din Braşov, dat fiind că în 2008 a fost demolat Stadionul Municipal.
Conform expertizei, starea de degradare a acestui stadion este foarte mare, astfel că soluţia optimă, prezentată de specialişti, a fost cea de demolare.
Potrivit precizărilor primarului din şedinţa de Consiliu Local de marţi, în care s-a aprobat documentaţia pentru acest proiect, în zona viitoarei arene ar urma să fie amenajată şi o parcare. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)