Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, anunţă că va contesta măsura controlului judiciar dispusă în cazul său pe o perioadă de 60 de zile, timp în care nu are voie să exercite funcţia de edil, acesta arătând că va apela la toate argumentele şi la toate prevederile legale pentru a-şi dovedi nevinovăţia.
”Începând din după-amiaza de astăzi, 4 februarie 2022, primarul Mihai Chirica nu îşi va exercita atribuţiile pentru o perioadă de 60 de zile ca urmare a unei măsuri de control judiciar decise de procurorii DNA într-o speţă care priveşte eliberarea unor documente semnate de mai mulţi angajaţi ai Primăriei şi al căror conţinut se presupune că ar fi fals. Primarul Mihai Chirica va contesta chiar astăzi această măsură la judecătorul de drepturi şi libertăţi”, se arată într-un comunicat al Primăriei Iaşi transmis AGERPRES.
Până la reluarea atribuţiilor, acestea vor fi exercitate de către viceprimarul Daniel Juravle.
‘În funcţie de decizia instanţei, voi decide ce voi face în continuare. Cert este că voi apela la toate argumentele şi la toate prevederile legale pentru a-mi dovedi nevinovăţia în această speţă şi în toate celelalte cazuri în care mi-au fost aduse acuzaţii. Nu voi abdica de la principiile pe care le-am promovat, nu voi înceta să cred în valorile democraţiei şi statului de drept, nu voi renunţa să îmi fac datoria de cetăţean ales al ieşenilor!’, a declarat primarul Mihai Chirica, citat în comunicat.
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost pus sub urmărire de DNA, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi instigare la uzurparea funcţiei, într-un dosar legat de construirea ilegală a unui bloc.
Conform DNA, Mihai Chirica a fost plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, timp în care nu are voie să exercite funcţia de primar.
În acelaşi dosar, a fost pus sub urmărire penală şi Gabriel Vasile Harabagiu, la data faptelor viceprimar al municipiului Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi uzurparea funcţiei.
Potrivit DNA, în cauză, există date şi probe care conturează starea de fapt, potrivit căreia cei doi, în exercitarea funcţiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iaşi.
Concret, este vorba despre un bloc, care ar fi fost construit şi intabulat ilegal, cu mai multe niveluri faţă de cele prevăzute în autorizaţie, iar suprafaţa imobilului este mai mare decât cea din autorizaţie, fiind încălcat planul urbanistic zonal.
Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii şi al unor funcţionari din cadrul autorităţii publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcţiei, datat 10 octombrie 2018, emis de Municipiul Iaşi.
Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existenţa, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcţiei, a trei variante diferite din punct de vedere al conţinutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având acelaşi număr de înregistrare şi aceeaşi dată.
Conform DNA, emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară şi de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, primarul Mihai Chirica trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care:
* să nu depăşească limita teritorială a ţării, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
* să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar;
* să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârşit fapta. AGERPRES / (AS – autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Marius Frăţilă)