Curtea de Apel Bucureşti a dispus, marţi, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a primarului localităţii Corbeanca (Ilfov), Valeriu Anton, acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de luare de mită şi spălare de bani într-un dosar legat de retrocedări de terenuri.
Iniţial, Tribunalul Bucureşti a respins pe 5 mai solicitarea DNA privind arestarea primarului, acesta fiind lăsat în libertate.
Marţi, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia procurorilor şi a decis ca Valeriu Anton să fie cercetat în stare de arest preventiv.
Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul nepotului primarului, Robert Ilie Mihăilă.
‘În baza art. 204 Cpp admite contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii din data de 05.05.2023 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti în dosarul penal nr.14014/3/2023. Desfiinţează încheierea contestată şi, rejudecând, în baza art.204 alin.10 rap. la art.226 Cpp admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul de urmărire penal nr.14014/3/2023 cu privire la inculpaţii Anton Valeriu şi Mihăilă Robert Ilie. În baza art.223 alin. 2 Cpp dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Anton Valeriu şi Mihăilă Robert Ilie pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă camerei de consiliu azi, 23.05.2023’, se arată în hotărârea instanţei.
Valeriu Anton, primar al comunei Corbeanca, judeţul Ilfov, şi preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, este acuzat de luare de mită (două fapte, din care una în formă continuată), spălare a banilor şi instigare la spălare a banilor, în formă continuată, iar nepotul său, Robert Ilie Mihăilă, este cercetat pentru spălare de bani, în formă continuată.
Procurorii anticorupţie notează că, în perioada 2011-2017, având spre soluţionare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 hectare situat pe raza comunei Corbeanca, Valeriu Anton ar fi pretins şi primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceştia fiind nepotul său), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remişi după obţinerea despăgubirilor băneşti, ca urmare a aprobării dosarului de către ANRP.
‘Pentru a fi disimulată adevărata provenienţă a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Valeriu Anton, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menţionate’, arată anchetatorii.
Într-un context asemănător, spune DNA, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, Valeriu Anton ar fi pretins de la persoane îndreptăţite să li se restituite diverse suprafeţe de teren jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluţionării favorabile a cererilor depuse de acestea.
‘După soluţionarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Valeriu Anton ar fi intrat în posesia a şapte hectare de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) şi a sumei de 475.318 euro’, mai susţin procurorii anticorupţie.