AcasăStiri generalePrimarul din Corbeanca reţinut de DNA pentru luare de mită, lăsat liber...

Primarul din Corbeanca reţinut de DNA pentru luare de mită, lăsat liber de către judecători

Tribunalul Bucureşti a respins vineri cererea DNA de arestare preventivă a primarul localităţii Corbeanca, Valeriu Anton, reţinut în aceeaşi zi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită şi spălare de bani într-un dosar legat de retrocedări de terenuri.

Un judecător de drepturi şi libertăţi de la tribunal a respins propunerea DNA şi a decis ca primarul să fie cercetat în stare de libertate, fără vreo măsură restrictivă.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul nepotului primarului, reţinut şi el de către DNA.

Valeriu Anton, primar al comunei Corbeanca, judeţul Ilfov, şi preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, este acuzat de luare de mită (două fapte din care una în formă continuată), spălare a banilor şi instigare la spălare a banilor, în formă continuată, iar nepotul său, Robert Ilie Mihăilă, este cercetat pentru spălare de bani, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează că, în perioada 2011-2017, având spre soluţionare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 hectare situat pe raza comunei Corbeanca, Valeriu Anton ar fi pretins şi primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceştia fiind nepotul său), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remişi după obţinerea despăgubirilor băneşti, ca urmare a aprobării dosarului de către ANRP.

‘Pentru a fi disimulată adevărata provenienţă a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Valeriu Anton, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menţionate’, arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, spune DNA, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, Valeriu Anton ar fi pretins de la persoane îndreptăţite să li se restituite diverse suprafeţe de teren jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluţionării favorabile a cererilor depuse de acestea.

‘După soluţionarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Valeriu Anton ar fi intrat în posesia a şapte hectare de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) şi a sumei de 475.318 euro’, indică procurorii anticorupţie.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks